Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A korábban valószínűsíthetőnél is nagyságrendekkel szennyezőbb volt a gödi akkumulátorgyár


Alsógöd és mellette a Samsung gyára a Google felvételén
Alsógöd és mellette a Samsung gyára a Google felvételén

A gödi Samsung gyár a korábban megismerhető érték sokszorosát, 88 tonna mérgező, magzatkárosító hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe 2019 és 2022 között. Az üzemen belül a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa volt kimutatható, a dolgozók kitettsége a mérgező anyagoknak nőtt az évek során.

Az Alsógöd melletti Samsung akkumulátorgyár úgynevezett NMP- (N-metil-2-pirrolidon) technológiát használ. Az NMP egy nagyon veszélyes, magzatkárosító és szaporodási képességeket károsító oldószer, uniós korlátozás alatt áll, csak szigorú megkötésekkel lehetne használni.

Két éve viszont – országos megdöbbenést okozva – pontosan ilyen mérgező anyagot mutattak ki az alsógödi kutakból. A speciális oldószer ugyanis nagyobb mennyiségben kerülhetett levegőbe, majd az esővel a talajvízbe. A jelentős mennyiségű NMP a gödi gyárból vagy a környékről származhatott.

Ez az olcsóbb nekik
Létezik NMP-mentes technológia is, amellyel ki lehet iktatni ezt a veszélyes anyagot a gyártási folyamatból – mondta el tavaly Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. Az említett technológia viszont drágább. Cserébe lényegesen alacsonyabb kockázatot jelent a környezetre, mégsem követelik meg a magyar hatóságok.

A vegyszer a terhes nőkre különösen veszélyes, belélegzése többek között fejlődési rendellenességet vagy vetélést okozhat.

Ehhez kapcsolódóan: Nem egyértelmű az sem, hogy a kormány milyen gazdasági szempontok alapján akarja kitenni a magyarokat ilyen óriási környezeti veszélyeknek

Az akkor elérhető információk szerint 2020-ban 354 kilogrammot bocsátott ki a gyár a mérgező anyagból. A környékbeli vizek rendszeres vizsgálati adatai hiányosak, a Samsung iparterületén öt éven át nem működtek ellenőrző monitoringkutak. Az egyetlen mérőkutat az építkezés során betemették, újak létesítését pedig a gyár „nem jelentős környezeti hatása” miatt nem írta elő a magyar állam.

Az Átlátszó most kikérte a friss légszennyezési adatokat. Ezek alapján

2021-ben 81 tonna NMP került a levegőbe Gödön,

2019–2022 között pedig összesen 88 tonna.

Az elérhető munkavédelmi határozatok alapján a gödi gyárban 2021-ben és 2022-ben hét alkalommal összesen 133 fő, tavaly újabb 44 fő lett fokozottan kitéve rákkeltő anyagoknak.

A 2021-es vizsgálatok szerint a munkahelyi levegőben a nikkel és a kobalt megengedett koncentrációja a határérték tíz- és hússzorosa volt, a gyár ezért tízmillió forintos bírságot kapott. A rákövetkező években ismét nem működtek megfelelően a légszűrő berendezések, és érdemben megszegték a munkavédelmi előírásokat is az üzemben.

A 2023. júniusi adatok szerint a nikkel mennyisége 250-szer nagyobb volt a megengedettnél, ezért a Samsung a dolgozók veszélyeztetése miatt tavaly két alkalommal is újabb tízmillió forintos büntetést fizetett. Ez a gyár tavalyi, 31 milliárd forintos nyereségéhez képest elenyésző összeg. További részletek az Átlátszó cikkében.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG