Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gödi Samsung gyár: síppal, dudával, dobbal kezdik a tiltakozást a civilek


A Göd-ÉRT Egyesület vezetői a Pest Vármegyei Kormányhivatal előtt 2024. május 17-én
A Göd-ÉRT Egyesület vezetői a Pest Vármegyei Kormányhivatal előtt 2024. május 17-én

A Göd-ÉRT civil szervezet szerint lassan egy hónapja, hogy a bíróság döntése értelmében le kellett volna állítani a gödi Samsung üzemet, az akkumulátorgyár viszont azóta is zavartalanul működik. A helyi civilek keddig adtak haladékot, és miután a gyár nem állt le, a nyomásgyakorlás első lépéseként tüntetést tartanak a helyszínen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Budapest Környéki Törvényszék április 23-i végzésében hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét, ezért a civilek szerint a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak meg kellene tiltania a gyár környezethasználatát, és el kellene rendelnie az üzem működésének felfüggesztését. Ez csaknem egy hónap alatt nem történt meg.

A Göd-ÉRT Egyesület harcolta ki a bíróságon az azonnali jogvédelmet Göd városának, amíg az akkumulátorgyár környezethasználati engedélye ellen indított perben jogerős bírói döntés nem születik.

A bíróság által megadott azonnali jogvédelem alapján a gyár decemberben tíz évre megkapott környezethasználati engedélye átmenetileg nem érvényes, amíg a bíróság nem dönt az engedély megtámadása ügyében.

Ehhez kapcsolódóan: Le kellene állítani a gödi Samsung gyárat a bíróság döntése szerint

A jogvédelemre azért volt szükség a civilek szerint, mert a hatóság által kiadott engedély nem felel meg a jogszabályoknak, nem szab elég szigorú feltételeket, miközben az ezermilliárd forintos éves árbevételű cégnek nem számítanak a néhány milliós bírságok, és már több szennyezésre is fény derült.

A Göd-ÉRT vezetői pénteken személyesen is elvitték a bírósági végzést a Pest Vármegyei Kormányhivatalba, bár pontosan tudták, hogy a hatóság már hetekkel ezelőtt tudomást szerzett a bírósági döntésről, és fellebbezett is ellene, de ennek a civilek szerint nincs halasztó hatálya az azonnali jogvédelemre.

A civilek szerint a Samsung SDI vezetősége is pontosan tisztában van azzal, hogy a gyár környezethasználati engedélye jelen pillanatban nem hatályos, vagyis fel kell függesztenie a működését, mégsem állítja le az üzemelést.

Korábbi cikkünk a témában: Polgári nyomásgyakorlásra készülnek a gödi civilek, ha nem áll le a Samsung gyár

A gödi civilek ezért úgy döntöttek, hogy ha május 21., keddig nem áll le a gyár, akkor másnap figyelmeztető demonstrációt tartanak az üzem közelében. Az eseményen a Göd-ÉRT Egyesület tagjai és a Greenpeace Magyarország képviselői szólalnak fel. Az érdeklődőktől azt kérték, hozzanak magukkal sípot, dudát, dobot.

A Szabad Európa két hete részletes írásbeli kérdéseket küldött a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak és a Samsung SDI Zrt.-nek az ügyben, de azóta sem érkezett válasz.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG