Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gombamód szaporodnak az Ukrajnával kapcsolatos álhíreket terjesztő weboldalak


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A háború kezdete óta több mint megduplázódott azon honlapok száma, amelyek dezinformációkat terjesztenek az orosz–ukrán konfliktusról – közölte az online félretájékoztatást figyelő NewsGuard.

A New York-i székhelyű szervezet arról számolt be kedden, hogy szakértőik 250 ilyen weboldalt találtak a márciusi 116-tal szemben.

E tájékoztatás szerint egyes digitális platformok, mint a Google, a Twitter, a Facebook vagy a TikTok „ideiglenes intézkedéseket rendeltek el bizonyos országokban az RT-hez és a Szputnyikhoz hasonló, jól ismert orosz propagandacsatornák ellen, miután az Európai Bizottság megtiltotta az elérését ezeknek a Kreml által finanszírozott és működtetett propagandaoldalaknak”.

„Ugyanakkor a NewsGuard által azonosított számos egyéb oldal továbbra is szabadon terjeszthet mítoszokat az interneten” – figyelmeztettek.

Az álhírtől a borzalmasig: így reagálnak az oroszok a Bucsában történtekre
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:37 0:00

A jelentésben ötvennégy ilyen vezető mítoszt idéztek az immár több mint öt hónapja tartó háborúval és előzményeivel kapcsolatban.

Ezek között vannak egyebek mellett azok a híresztelések, amelyek szerint az Egyesült Államok biológiai fegyvereket gyártó laboratóriumokat működtet Ukrajnában, vagy hogy nem az orosz katonák felelősek a márciusi bucsai tömegmészárlásért és a kramatorszki vasútállomás lebombázásáért.

A NewsGuard rámutatott, hogy az érintett weblapok nagy többsége nem tünteti fel a tulajdonosát vagy a főszerkesztőjét, azonban mindenféle bizonyíték nélkül független agytrösztnek vagy más hasonló nonprofit szervezetnek állítja be magát.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke nemrég kiemelte, hogy a dezinformáció egyre súlyosabb problémát jelent az EU-ban, ezért határozottabb fellépésre lenne szükség a közösség részéről.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG