Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Görögország kiszélesítette a kutatási területet a hajótragédia után, folytatódik az egymásra mutogatás


Menedékhelyen pihennek a túlélők a mentőakció után Kalamatában. 2023. június 14.
Menedékhelyen pihennek a túlélők a mentőakció után Kalamatában. 2023. június 14.

A görög parti őrség pénteken kiterjesztette a kutatási területet az ország partjainál a héten elsüllyedt migránshajó utasai után. Ez volt Európa egyik legsúlyosabb ilyen katasztrófája.

Miután szinte semmi esély nincs arra, hogy további túlélőket találjanak, a sajtó szerint a keresést hivatalosan leállítják. Csütörtök este a 105 túlélőből kilencet letartóztattak Kalamata kikötővárosban. A parti őrség szerint 20 és 40 év közötti egyiptomi férfiakról van szó, gondatlanságból elkövetett emberöléssel, embercsempészettel és bűnszervezeti tagsággal vádolják őket.

A túlélőket egy Athéntól északra fekvő befogadóközpontba vitték regisztráció és menedékkérelem benyújtása céljából.

A feltételezések szerint 500-700 utast szállító halászhajó szerdán hajnalban süllyedt el nemzetközi vizeken a Peloponnészoszi-félszigettől mintegy 50 tengeri mérföldre délnyugatra.

A hírek szerint pánik tört ki a fedélzeten, ez vezethetett a túlterhelt hajó felborulásához. A hatóságok úgy vélik, hogy a jármű nagyon gyorsan süllyedt el, a fedélzet alatt lévő utasoknak esélyük sem volt a menekülésre. Eddig 78 holttestet találtak.

A görög kormány a tragédia után háromnapos állami gyászt rendelt el.

Heves vita folyik arról, hogy ki a felelős a halálesetekért

"Ez bűncselekmény – hol vannak a bűnösök?" - áll az Efimerida ton Syntakton görög baloldali lap pénteki számának címlapján. A baloldali politikusok az elmúlt négy év konzervatív kormányzását hibáztatják. A kormány által bevezetett szigorúbb tengeri forgalom-ellenőrzés miatt a csempészek ma már veszélyesebb, hosszabb útvonalakat választanak Görögország mellett, közvetlenül Olaszországba.

Az incidens és a vita idején kevéssé stabil a görögországi belpolitikai helyzet, a májusi választások után nem sikerült kormányt alakítani. A június 25-i választásokig technokratákból álló ideiglenes kabinet irányítja az országot.

Csütörtökön Alekszisz Ciprasz, a baloldali Sziriza, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője a parti őrséget hibáztatta, és azt kérdezte Evangelos Tournas-tól, a polgárok védelméért felelős átmeneti minisztertől, hogy miért nem avatkoztak be. A miniszter kifejtette, hogy a nemzetközi vizeken nem lehetséges a beavatkozás, ha a hajó kapitánya ezt nem engedi.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG