Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Görögország Szerbiánál tiltakozik a lezuhant ukrán repülőgép miatt


A repülőgép roncsai a baleset helyszínen a görögországi Kavala közelében 2022. július 17-én
A repülőgép roncsai a baleset helyszínen a görögországi Kavala közelében 2022. július 17-én

Diplomáciai források szerint a görög kormány erősen sérelmezi, hogy a szerb hatóságok nem küldtek előzetes értesítést arról, hogy az ország északi részén szombaton lezuhant ukrán repülőgép katonai felszereléseket szállít.

A görög légiforgalmi irányításnak a pilóta motorhibáról számolt be, és jelezte, hogy kényszerleszállást hajt végre, ám a gép nem sokkal később az ország északnyugati részében lévő Kavala repülőterétől 40 kilométerre csapódott földnek. A fedélzeten mind a nyolc ember életét vesztette.

Mint kiderült, az ukrán Meridian légitársaság Antonov 12-es gépe 11,5 tonna szerbiai gyártású katonai felszerelést, köztük lőszereket szállított Bangladesbe.

Nebojsa Stefanovic szerb védelmi miniszter vasárnap reggel megerősítette, hogy szerb hadiipari cégek termékeit szállította volna a repülőgép a megrendelő dél-ázsiai országnak.

Diplomáciai források eközben arról tájékoztatták a Reuters brit hírügynökséget, hogy a belgrádi görög nagykövet hamarosan tiltakozását fogja kifejezni amiatt, hogy Szerbia a rakomány jellege ellenére nem küldött előzetes értesítést a teherszállító gépről.

A görög hatóságok azonnal elkerítették a gép roncsait, a szakértők pedig később megállapították, hogy nem jutottak mérgező vagy veszélyes anyagok a levegőbe.

Az ügyészség kivizsgálást indított, az áldozatok holttestét orvosszakértők vizsgálják.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG