Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Görögországban betiltják a kémszoftverek árusítását


Képünk illusztráció

Az athéni kormány bejelentette, hogy hamarosan megtiltják az ilyen célú programok forgalmazását, miután nemrég kiderült, hogy több mint harminc politikust, újságírót és üzletembert hallgatott le a titkosszolgálat.

A Dokumento című hetilap vasárnap tette közzé azon személyek listáját, akiknek a görög hírszerzés a Predator kémszoftvert telepítette a mobiltelefonjára. A célpontok között volt Antonisz Szamarasz volt miniszterelnök, több jelenlegi kormánytag, illetve Vangelisz Marinakisz hajózási vállalkozó is.

Az újság két meg nem nevezett illetékesre hivatkozott, akik állítólag részt vettek a megfigyelésben a kormány képviseletében.

Ehhez kapcsolódik: Februárban érkezik a Pegasus kémszoftver alkalmazását vizsgáló EP-bizottság

A kormány szóvivője alaptalannak minősítette az erről szóló jelentéseket. Kijelentette, hogy az állam nem vásárolt és nem is használt semmilyen kémszoftvert, valamint hozzátette, hogy a bíróság ki fogja vizsgálni az ügyet.

Emellett arról is beszámolt, hogy hamarosan törvényjavaslatot nyújtanak be az ilyen típusú programok árusításának betiltása érdekében. „Nem engedjük, hogy árnyékban maradjanak a görög társadalmat mérgező ügyek” – fogalmazott.

Az újabb botrány kirobbanását megelőzte, hogy Nikosz Andrulakisz, az ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) elnöke július végén panaszt nyújtott be a görög legfelsőbb bíróságon azt állítva, hogy a Predator nevű kémszoftverrel megpróbálták feltörni a telefonját.

A konzervatív kormány hangsúlyozta, hogy teljes mértékben törvényes lehallgatás történt, amelyet az ügyészség is jóváhagyott.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG