Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelországban közpénzből vettek kémszoftvert


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Csak nőtt az aggodalmuk az európai parlamenti képviselőknek az elmúlt két napban a kémszoftverek használata kapcsán. Az EP Pegasus-vizsgálóbizottságának tíztagú küldöttsége látogatott Lengyelországba, és bár nem tudtak mindenkivel találkozni, akivel szerettek volna, a hallottak alapján azt mondják, az elmúlt hat évben sokat romlott a helyzet ezen a téren. A látogatás során megerősödött bennük, hogy szigorúbb szabályokra van szükség a kémprogramok használata kapcsán.

A vizsgálóbizottság 48 óra alatt politikusokkal, szakértőkkel és áldozatokkal is találkozott. Megbeszéléseket folytattak a lengyel szenátus spyware-vizsgálóbizottságával és a Szejm, a parlament alsóházának tagjaival. Felkeresték a legfelsőbb számvevőszéket is, hogy tájékozódjanak azokról a vizsgálatokól, amelyek közpénzből finanszírozott kémprogramvásárlásokat tártak fel. Találkoztak a kémprogramokkal megcélzott személyekkel, köztük a 2019-es választások előtt álló ellenzéki politikusokkal, ügyészekkel és a civil társadalom képviselőivel. Végül beszéltek a lengyel hírszerző szolgálatoknál tapasztalattal rendelkező szakértőkkel is, akik arra hívták fel az EP-képviselők figyelmét, hogy Lengyelországban 2016 óta a megfigyelés agresszívebbé vált, a törvényes felügyelet pedig gyengébb lett.

Ugyanakkor a lengyel kormány megtagadta az együttműködést, sem a belügyminisztérium, sem az igazságügyi minisztérium nem fogadta a delegációt.

Fékek és ellensúlyok nélkül

A látogatást követően a holland néppárti Jeroen Lenaers, a bizottság elnöke azt mondta, hogy a számos lefolytatott találkozó új megvilágításba helyezte a lengyelországi demokratikus szereplőkkel szembeni megfigyeléseket. „Azt látjuk, hogy a jogi és intézményi fékek és ellensúlyok rendszerét felszámolták, hogy lehetővé tegyék a politikai ellenfélnek tekintett személyek katonai célú kiberfegyverrel történő célba vételét. Ennek eredményeként súlyosan megsértették az uniós és lengyel törvényekben rögzített alapvető demokratikus normákat és a polgárok jogait. Ez egy újabb dimenziója a lengyel jogállamiság válságának” – mondta Lenaers. Az elnök bírálta azt a magyar és lengyel narratívát is, hogy minden kérdést a nemzetbiztonságra hivatkozva igyekeznek megkerülni.

A bizottság másik tagja, a készülő jelentés előadója, a szintén holland Sophie In 't Veld annyit fűzött hozzá, hogy egyértelművé vált számukra: a Jog és Igazságossá Párt által alkotott lengyel kormány a kémprogramokat eszközként használja arra, hogy kritikusait megfigyelje, lejárassa, zsarolja vagy megfélemlítse. „Mivel a legtöbb demokratikus intézményt elfoglalták vagy felszámolták, az áldozatok védelem vagy jogorvoslat nélkül maradnak. Alapvető fontosságú, hogy az EU mielőbb szigorú szabályokat fogadjon el a kémprogramok használatára vonatkozóan, valódi védelmet nyújtva minden európai polgár számára” – jelentette ki a liberális politikus. Sophie int Veld úgy fogalmazott, hogy a lengyel gyakorlat a törvények nélküli működés felé halad, és annak az esélye, hogy a jelenlegi kormány ezeket a hibákat kijavítja, „közel nulla vagy inkább nulla”.

Illegális beszerzés

Megtudtunk néhány részletet arról, hogy a Lengyel Legfelsőbb Számvevőszék könyvvizsgálói milyen megállapításokat tettek korábban, amelyeket megosztottak a bizottság tagjaival is. Kiderült, hogy a lengyel Központi Korrupcióellenes Iroda, a CBA 2017-ben illegálisan vásárolta meg a Pegasust abból a pénzből, amelyet az igazságügyi minisztérium kezelt a bűncselekmények áldozatainak elkülönített forrásaként. Azt nem lehet pontosan tudni, hány embert vettek célba eddig, az viszont biztos, hogy a nyilvánosságra került ügyek egyikében sem emeltek vádat az áldozatok ellen.

A bizottság egyik szociáldemokrata tagja, Katarina Barley, az EP alelnöke így foglalta össze tapasztalatait: Megdöbbentő volt, amit Varsóban hallottunk. A Pegasust illegálisan vásárolták és használták politikai célokra, miközben gyakorlatilag nincs ellenőrzés a biztonsági szolgálatok felett. Ilyen körülmények között senki sem érezheti magát biztonságban.”

Magyar vonatkozású része a látogatásnak, hogy Jeroen Lenaers elnök tájékoztatása szerint a birtokukba jutott adatok alapján a magyar és a lengyel kormánnyal kötött megállapodásokat mondta fel az izraeli cég jogosulatlan megfigyelések miatt.

Irány Magyarország!

A vizsgálóbizottság tagjai hamarosan Magyarországot is felkeresik, hiszen nagyon sok információ erősítette meg, hogy a Pegasust az Orbán-kormány ellenfeleivel szemben is rendszeresen használták. A testület március óta működik, már számos meghallgatást tartottak. Egy év alatt kell elkészíteniük a jelentésüket, amelynek nemcsak azt kellene feltárnia, hogy mikor, hol és kikkel szemben vetettek be jogosulatlanul kémszoftvert, hanem arra is javaslatot szeretnének kínálni, hogy milyen európai szintű jogalkotási munka szükséges a polgárok jogainak védelme érdekében.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG