Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Grammy-díjat nyert a tüntetések himnuszává vált dalával a börtönnel fenyegetett iráni énekes


Jill Biden amerikai first lady Servin Hadzsipur nevében átveszi a legjobb, társadalmi változást szolgáló dalnak járó díjat a 65. Grammy-díjátadón a Baraje című dalért február 5-én
Jill Biden amerikai first lady Servin Hadzsipur nevében átveszi a legjobb, társadalmi változást szolgáló dalnak járó díjat a 65. Grammy-díjátadón a Baraje című dalért február 5-én

Az iráni énekes sírva fakadt a hírre, hogy Grammy-díjat nyert, miközben otthonában börtönbüntetés vár rá a tüntetések himnuszává vált daláért.

Servin Hadzsipur meghatódott, amikor meghallotta, hogy Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége bejelentette, hogy Baraje című dalával megnyerte a Grammy legjobb, társadalmi változást szolgáló dalnak járó különdíját. Egy online videón Hadzsipur egy elsötétített szobában látható, amint a bejelentés után a könnyeit törölgeti.

Hadzsipur Baraje – magyarul Valamiért – című dala így kezdődik: „Az utcai táncért, a félelemért, amit csókolózás közben érzünk…” A dalszöveg felsorolja azokat az okokat, amelyeket fiatal irániak közzétettek Twitteren arról, hogy miért tiltakoztak az Iránt uraló teokrácia ellen.

A dal azzal a széles körben használt jelszóval zárul, amely a Mahsza Amini iráni kurd nő szeptemberi halála óta tartó tüntetések mottójává vált: „A nőkért, az életért, a szabadságért.”

Korábbi cikkünk a témában: A Nobel-díjas Ebádi szerint visszafordíthatatlan Irán „forradalmi folyamata”​

Az Instagramon közzétett dal gyorsan népszerű lett. Hadzsipurt emiatt letartóztatták és több napig fogva tartották, majd októberben óvadék ellenében szabadon engedték. A 25 éves énekes ellen „a rezsim elleni propaganda” és „erőszakra való felbujtás” miatt emeltek vádat az Emberi Jogi Aktivisták Iránban nevű csoport szerint, amely figyelemmel kíséri a hónapok óta tartó tüntetéseket.

A vádak, amelyekkel Hadzsipur szembenéz, összesen akár hat év börtönbüntetést is jelenthetnek. Az énekesnek emellett megtiltották, hogy elhagyja Iránt.

Jill Biden a Los Angeles-i Grammy-ünnepségen azt mondta, hogy egy dal „egyesítheti, inspirálhatja és végül megváltoztathatja a világot”.

„Ez a dal a Mahsza Aminiért zajló tüntetések himnusza lett, egy erőteljes és művészi felhívás a szabadságért és a nők jogaiért – mondta Biden. – Bár Servint letartóztatták, de ez a dal erőteljes témájával továbbra is visszhangot kelt világszerte: Nők, élet, szabadság” – tette hozzá a first lady.

Korábbi cikkünk a témában: Családja hátat fordított neki, de irániak tömege gyászol egy kivégzett férfit

A közönség nagy tapssal reagált Biden megjegyzéseire. Az Instagramon Hadzsipur csak annyit írt: „Győztünk.”

Az iráni állami média vagy a kormánytagok eddig nem reagáltak Hadzsipur győzelmére. Az énekes az iráni emberi jogi aktivisták szerint a tüntetések miatt letartóztatott több mint 19.600 fogoly között van. Legalább 527 embert öltek meg az utcai megmozdulások erőszakos hatósági feloszlatása közben.

Irán legfelsőbb vezetője vasárnap állítólag amnesztiát vagy a börtönbüntetések csökkentését rendelte el a tüntetések miatt őrizetbe vett tízezrek számára, először ismerve el az elnyomás mértékét.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG