Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ne térjen vissza Iránba – figyelmeztették a hidzsáb nélkül versenyző sakkozót


Sara Khadem hidzsáb nélkül versenyez az almati világbajnokságon 2022. december 26-án
Sara Khadem hidzsáb nélkül versenyez az almati világbajnokságon 2022. december 26-án

Kedden Spanyolországba érkezett egy iráni sakkozó, akit egy hozzá közeli forrás szerint arra figyelmeztettek: ne térjen vissza Iránba, miután hidzsáb nélkül versenyzett egy kazahsztáni nemzetközi tornán.

Az 1997-ben született Sara Khadem a múlt heti FIDE rapid- és villámsakk-világbajnokságon vett részt hidzsáb nélkül Almatiban – ennek a fejkendőnek a viselése a szigorú iráni öltözködési szabályok szerint kötelező.

A nevét az ügy érzékenysége miatt elhallgatni kívánó forrás elmondta, hogy Khadem ezt követően több telefonhívást kapott, ezekben magánszemélyek egyrészt arra figyelmeztették, hogy ne térjen haza a torna után, míg mások azt mondták, hogy vissza kell jönnie, és azt ígérték, hogy „megoldják a problémát”.

A forrás azt is mondta, hogy Khadem Iránban lévő rokonait és szüleit is megfenyegették, de további részleteket nem közölt.

Az iráni külügyminisztérium egyelőre nem volt hajlandó megjegyzést fűzni az ügyhöz.

Ehhez kapcsolódóan: Irán kivégezte az első tüntetőt, hiába tiltakozott a Nyugat és a jogvédők

A forrás szerint Khadem, akit Szaraszadat Hádemalsariehként is ismernek, kedden érkezett Spanyolországba.

Ő sem válaszolt a Reuters megkeresésére. A Le Figaro és az El Pais múlt héten arról számolt be, hogy Khadem nem tér vissza Iránba, Spanyolországba költözik.

A telefonhívások oda vezettek, hogy a szervezők a kazah rendőrség közreműködését kérték, akik négy testőrt állítottak Khadem szállodai szobája elé – mondta a forrás.

Iránban szeptember közepe óta országossá váltak az ország papi vezetése elleni tüntetések, miután a 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini meghalt az erkölcsrendőrség őrizetében, amikor „nem megfelelő öltözéke miatt” bevitték.

A kötelező hidzsábviselés betartatását szolgáló törvények gyújtóponttá váltak a zavargások idején, a tengerentúlon versenyző sportolók sorra fejkendő nélkül jelennek meg a nyilvánosság előtt.

A Nemzetközi Sakkszövetség honlapja szerint Khadem a 804. helyen áll a világranglistán. A december 25–30-i esemény honlapján mindkét verseny, a rapid és a villám résztvevőjeként is szerepelt.

A tüntetések jelentik az egyik legnagyobb kihívást az iráni vezetés számára az 1979-es forradalom óta, és az élet minden területéről vonzzák az irániakat.

A nők kiemelkedő szerepet játszottak ezekben, levették a fejkendőjüket, néha el is égették, és a tüntetőknek új erőt adott az iráni női és férfi sportolók támogatása.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG