Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: Egy ügyben „szánalmas és borzalmas teljesítményt nyújtott a kormány”


A kormány kész tárgyalni az Európai Bizottsággal az alapítványi egyetemek kuratóriumaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokról annak érdekében, hogy jövőre ne kerüljön veszélybe az Erasmus-programok finanszírozása.

Ami az Erasmus-program ügyében történik, az a kormány szerint elfogadhatatlan és tűrhetetlen, Nyugat-Európában is számos egyetem kuratóriumában ülnek politikusok. A kormány korábban egyeztetett az összeférhetetlenségi szabályokról – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta: ha 2024-ig nem egyeznek meg az Európai Bizottsággal, akkor a kormány kifizeti az ösztöndíjakat, ugyanakkor az Európai Bírósághoz fordul, ha nem sikerül megállapodni a kérdésben.

Minden nagyon szép

Az alapítványi egyetemek esetében egy év alatt 18 százalékkal nőtt a tudományos közlemények száma a miniszter szerint. 2022-ben az érettségizett diákok száma nem emelkedett 2020-hoz képest, az egyetemekre felvettek aránya azonban 7,5 százalékkal bővült. A külföldi hallgatók száma negyven százalékkal nőtt 2013-hoz képest 2020-ra, a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban is előreléptek a miniszter statisztikái szerint. A felsőoktatás állami támogatása is nőtt.

Teljesen mást mond az ügyben a kormány és az Európai Bizottság.

Gulyás Gergely szerint az alkotmányban is szereplő tanszabadság garantált. A miniszter még egyszer hangsúlyozta, hogy mindenben úgy jártak el az összeférhetetlenségi szabályokat illetően, ahogy a bizottság kérte, így biztosak benne, hogy hamar „tisztázzák a félreértéseket”, de ha mégsem sikerül, akkor az Európai Bírósághoz fordul.

Ki mit tud?

Gulyás Gergely szerint nyitottak lettek volna arra, hogy hivatalban lévő politikus, polgármester ne legyen tagja a kuratóriumoknak, de nem volt ilyen kérés. Ezért „most nem tudjuk, mit akarnak”, de Navracsics Tibor jövő héten Brüsszelbe megy, hogy tárgyaljon.

A kormány ugyanakkor – amennyiben az Európai Bizottság hozzájárul – nyilvánosságra hozza, hogy a bizottságnak milyen konkrét kodifikációs kérései voltak az alapítványi egyetemekkel kapcsolatban. Gulyás Gergely szerint a bizottság decemberi állásfoglalása, amelyben kifogásolja, hogy politikusok ülnek a kuratóriumokban, nem felel meg a valóságnak.

Elkerülni a recessziót

A kormány a 2023-as költségvetés módosítását is áttekintette, és jövő héten benyújtja a parlamentnek, így februárban elkezdhetik tárgyalni a módosított büdzsét, és márciusban el is fogadhatják. A jövő évi gazdasági növekedés 1,5 százalékos lesz, miközben csökkent a költségvetés hiánya, ezért „a dollárbaloldal szakértői Bod Péter Ákostól kezdve Surányi Györgyön át Simor Andrásig mind lukra futottak, nem jöttek be a gazdasági összeomlásról szóló vízióik”. 2022 harmadik negyedévében az OECD-tagállamok között egyedül Magyarországon nőttek a reálbérek.

A miniszter szerint „december óta a forint erősödése is látványos és egyértelmű”. A 2023-as költségvetés „a rezsivédelem költségvetése lesz”, a kormány célja, hogy a nyugdíjak és a reálbérek is emelkedjenek. Tavaly hétről tizenhétmilliárd euróra nőtt az ország rezsiszámlája. A módosított költségvetés 1,5 százalékos növekedéssel számol, 3,9 százalékos hiánnyal és csökkenő államadóssággal. A családtámogatásokra fordított pénzek nem csökkennek idén.

A kormány az EP-t oktatja

Az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrányról Gulyás Gergely azt mondta: „itt az ideje, hogy az EP is elfgadja a szigorúbb magyar vagyonnyilatkozati rendszert”. Gulyás Gergely szerint a lakossági napelempályázatok elbírálása és kifizetése terén „szánalmas és borzalmas teljesítményt nyújtott a kormány” eddig, ezért csak a nyertes pályázatok töredékét fizették ki, de reméli, a következő hetekben felgyorsítják a folyamatot

A Biodómmal kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: a kormány nem veszi át a be nem fejezett beruházást a fővárostól. A kormány takarékossági okokból visszalép a 2023-as női kézilabda-Európa-bajnokság rendezésétől. Az élelmiszerár-sapkákról azt mondta, egyelőre április 30-ig tervezik fenntartani, de folyamatosan elemzik a helyzetet, és ha úgy látják, hogy már több kárt okoznak, mint hasznot, hamarabb is kivezethetik őket. Orbán Viktor továbbra sem utazik Kijevbe.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG