Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyakorlatilag lezárják a Parlamentet a státusztörvény pénteki tárgyalásának napján


Sokakat igyekeznek távol tartani a bosszútörvényként is emlegetett javaslat tárgyalásának napján az ülésteremtől
Sokakat igyekeznek távol tartani a bosszútörvényként is emlegetett javaslat tárgyalásának napján az ülésteremtől

Speciális szabályokat vezetnek be az Országházban pénteken, amikor rendkívüli ülésen tárgyalnak és akár már szavazhatnak is a képviselők a státusztörvényként emlegetett pedagóguséletpálya-modellről szóló törvényjavaslatról.

A HVG értesülése szerint kedden körlevelet küldtek a képviselőknek a kizárólag június 16-án, pénteken érvényes speciális szabályokról. Nem engedik be az épületbe

  • a turistákat,
  • a parlamenti pártok vendégeit, és
  • lehetséges, hogy a sajtó képviselőit sem.

Ez utóbbira abból lehet következtetni, hogy aznap nem lesznek érvényesek a korábban kiadott napi belépők. Mint írják: „Az Országházba és a Szabad György Irodaházba napi beléptetési engedélyt nem lehet leadni, illetve az előzetesen leadottak erre a napra nem érvényesek.”

Több ellenzéki képviselő is posztolt közösségi oldalán az intézkedésről. Szabó Tímea például azt írta a Facebookra: „A kormány olyan magabiztos a tanárok elleni bosszútörvény helyességével kapcsolatban, hogy Kövér László például megtiltotta az ellenzéki pártoknak, hogy pénteken – amikor a Ház tárgyalja a törvényt – bárkit beléptessenek a parlamentbe.”

Korábbi cikkünk a témában: Oktatáskutató: A helyzet még annál is rosszabb, mint amilyennek látszik

Tüntetés lesz a tervezet parlamenti tárgyalásának napján

A Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront közösen szervezett tiltakozást a tervezet vitájának és elfogadásának napjára. Miután egy ideig nem lehetett biztosan tudni, mikor tárgyal a Ház a javaslatról, a civilek területfoglalási engedélyt kértek a Kossuth Lajos térre egész hétre.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, június 6-án benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a státusztörvényt, amely minden idők legjobban egyeztetett törvényjavaslata a kormány szerint, és a pedagógusok megbecsülésének emelését szolgálja. A szakszervezetek és a civilek szerint azonban semmiféle átfogó szakmai, társadalmi egyeztetés nem volt, a törvénnyel egyebek mellett

  • elveszik a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát,
  • nem csökkentik a munkaterheket,
  • teljesítményalapú bérezést vezetnek be,
  • visszahozzák a fegyelmi eljárásokat,
  • a fenntartó belenézhet a tanárok munkahelyi számítógépébe, táblagépébe, akár telefonjába is.

Ebben a cikkben részletesen olvashatnak a pedagógustörvény adatvédelmi problémáiról.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor a Szabad Európának korábban azt mondta, szerinte tízezer felett lesz azoknak a pedagógusoknak a száma, akik a státusztörvény életbelépése miatt távoznak, és akkor már tényleg nem lesz, aki tanítson.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG