Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Gyáva nyúl" játékot játszhat épp a brexit kapcsán az EU és az Egyesült Királyság


Boris Johnson brit miniszterelnök tárgyal az EU vezetőivel 2020. június 15-én.
Boris Johnson brit miniszterelnök tárgyal az EU vezetőivel 2020. június 15-én.

Folyamatosan áttörést remél mindkét fél a brexittárgyalások során, de könnyen lehet, hogy még a szilveszter éjszakáján is tárgyalni fognak.

Boris Johnson brit miniszterelnök júniusban bejelentette, hogy mindenképpen nyélbe kell ütni a brexitmegállapodást az EU-val még a nyár végéig. Öt hónappal később ez még mindig nem sikerült, írja áttekintésében a Bloomberg.

Ez már a sokadik határidő volt, amit a brexitmegállapodás kapcsán nem sikerült betartani. De a január elsejénél tovább már biztosan nem lehet húzni: az ország kiválik az EU-ból, akár van megállapodás, akár nincs.

Ez utóbbit azért akarnák a felek elkerülni, mert a vállalatoknak és a lakosságnak is jelentős bizonytalanságot, azaz károkat okozhat a világos és átfogó kereskedelmi megállapodás hiánya.

Ugyanakkor lassan kifutnak az utolsó határidőkből is, miközben mindkét fél a másikat hibáztatja emiatt. Egy uniós diplomata szerint ez egy olyan "gyáva nyúl" típusú játék, ahol senki nem tudja, hogy az ütközés mikor fog bekövetkezni.

Gyáva nyúl játék
Az egyik legalapvetőbb játékelméleti modell a gyáva nyúl játék (chicken game). Úgy lehet elképzelni, mint ha két autós teljes gázzal egymással szembe hajtana egy üres úton, egyfajta bátorságpróbaként. Amelyik elrántja a kormányt az utolsó pillanatban, az az árokban végzi, ő lesz a gyáva nyúl, a másik pedig nagyot nyer. Ha mindketten elrántják a kormányt a döntő pillanatban, mindketten vesztenek. De a legrosszabb kimenet, ha senki nem tántorítható el, és végül frontálisan karamboloznak.

A britek szerint az EU-nak sürgősebb, mert lassabb folyamattal tudnak jóvá hagyni bármilyen megállapodást. Például, ha minden fordítással el akar készülni az EU időben, akkor hétfőig meg kellene születnie az egyezménynek.

De nem feltétlenül kell minden fordításnak elkészülnie egy ilyen megállapodáshoz. Michael Barnier uniós főtárgyaló magánbeszélgetésekben elmondta, hogy őt nem zavarja, ha decemberre csúsznak tovább a tárgyalások. Az Európai Parlament is megvétózhatja az esetleges brexitmegállapodást, ők december 16-án terveznek szavazni erről. Európát ráadásul a magyar és lengyel költségvetési vétó is akadályozza közben a brexittárgyalások folytatásában.

Nincs meg az EU költségvetése, háttérbe szorulhatnak a brexit-tárgyalások
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:33 0:00

A hírügynökség által megkérdezett felek jellemzően úgy érzik, hogy a jövő héten áttörés jöhet a tárgyalások során. Vagy nem, ez is lehet olyan dátum, mint a többi, tette hozzá egy brit tisztségviselő.

"Sok határidőt láttunk jönni-menni. De egy határidőt nem tudunk módosítani, jövő év január elsején véget ér az átmeneti időszak" – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke szerdán. Ezért ő se mondott dátumot arra, hogy mikorra látszik bármi megállapodás.

Közben a felek egyre közelebb kerülnek ahhoz, amit még egy vezető uniós tisztségviselő jósolt a hírügynökségnek: hogy a tárgyalóasztaloknál fognak ülni még december 31-én éjfél előtt öt perccel is.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG