Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyermekjogi jelentés: Nincs elég házi gyermekorvos, és nevelőkből is hiány van


Mélyszegénységben élő gyermekek egy szlovák határhoz közeli kis magyar faluban
Mélyszegénységben élő gyermekek egy szlovák határhoz közeli kis magyar faluban

Első helyen a munkaerőhiány okoz problémát a gyermekegészségügy, a gyermekvédelem és az oktatás területén – olvasható a 2021-es gyermekjogi jelentésben. Vannak pozitív változások is: az erőszakos bűncselekmények gyermek áldozatainak meghallgatási körülményei javultak, és hatékonyabb védelmet kapnak az emberkereskedelem gyermekáldozatai és az elvált szülők gyermekei.

Több mint százezer azon gyerekek száma, akik helyben nem jutnak hozzá semmilyen háziorvosi ellátáshoz – írja a hintalovon.hu a jelentés alapján. 2016 óta megduplázódott a betöltetlen házi gyermekorvosi praxisok száma, és van olyan északkelet-magyarországi körzet, ahol háromezer gyerek tartozik egyetlen pszichológushoz.

A gyermek- és lakásotthonokban minden tizedik álláshely betöltetlen, a speciális ellátást nyújtó intézményekben minden negyedik státusz üres, és nagyon kevés a nevelőszülő. Ez a fő oka annak, hogy a jogszabályi rendelkezések ellenére a 0–12 hónapos csecsemők közül tavaly is 923 élt gyermekotthonban.

A szegénység a gyermekek 21,7 százalékát érinti Magyarországon, a 15–17 évesek közül minden tizedik rendszeresen dohányzik, a kamaszok ötöde a hét egyetlen napján sem végez tíz percet meghaladó testmozgást. Az Európai Unióban a gyerekek 24,2 százalékát érinti a szegénység – írja a lap.

Magyarországon családok százezreit érinti kisebb-nagyobb mértékben a lakásszegénység. Bár a hazai családtámogatások rendszere jelentősen összefonódik a lakástámogatással (pl. CSOK), azonban semmilyen szociális elemet nem tartalmaz, így a valóban rászorulóknak nem jelent segítséget a jelentés szerint. Nincs olyan szabály, amely a gyerekes családokat védené kilakoltatás esetén, az alternatívát jelentő átmeneti otthonokban pedig nincs elegendő férőhely.

A koronavírus-járvány alatt, független mérések szerint, a pedagógusok 62 százaléka nem kapott elegendő szakmai segítséget az online oktatáshoz. A hátrányos helyzetű gyerekek lemaradásait a digitális oktatás bevezetése tette nyilvánvalóvá. A legszegényebb családokban élő gyerekeknek nemcsak az eszközök nem álltak a rendelkezésre, de az internet sem volt megoldott számukra – derül ki a jelentésből.

A 2021/2022-es tanévben a tízezerrel több elsőst csaknem ezerrel kevesebb pedagógus várta az iskolákban.

Tavaly 178 0–13 éves gyerek vált szexuális erőszak áldozatává, ami valamivel kevesebb, mint egy évvel korábban (194 fő), azonban jóval meghaladja a 2019-es szintet (120 fő). A gyermekpornográfia sértettjeinek aránya 2021-ben is nőtt.

XS
SM
MD
LG