Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezer fiatal magyar lány közül 17 már tizenévesen anyává válik


Koraszülött inkubátorban a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Perinatális Intenzív Centrumában 2020. február 21-én (a kép illusztráció)
Koraszülött inkubátorban a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Perinatális Intenzív Centrumában 2020. február 21-én (a kép illusztráció)

Ez sokkal rosszabb adat, mint az uniós átlag, amely hét körül van. A kutatások azt igazolják, hogy az alacsonyabb társadalmi státuszhoz kötődik a korai gyermekvállalás.

Husz Ildikó demográfus, szociológus, a Társadalomtudományi Intézet főmunkatársa a Népszavának nyilatkozva elmondta: egyértelműen az alacsonyabb társadalmi státuszhoz kötődik a korai gyermekvállalás, főként az alacsony iskolai végzettségű, faluban élő, rossz anyagi helyzetben lévők nőkről, lányokról van szó.

A fiatalkorú anyák 65 százaléka leszakadó térségben, 84 százalékuk húszezer főnél kisebb településen él.

A Budapesti Corvinus Egyetem oktatója ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem romakérdés. Nincs szoros összefüggés a fiatalkori gyermekvállalás és az etnikai hovatartozás között. A demográfus emlékeztetett a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének Kohorsz ’18 vizsgálatára, amely szerint a fiatalon szülő anyák 29 százaléka vallotta magát romának, 55 százalék nem romának.

A népszámlálásokból látszik, hogy a roma lányok túlnyomó többségének ma már nem tizenévesen születik az első gyermeke.

Ehhez kapcsolódóan: „Mindennap öt kiskorú lány szül gyereket”

Huszti Ildikó szerint nem csupán arról van szó, hogy a leszakadó térségekben kevésbé hozzáférhetők a fogamzásgátló módszerek és a szexuális edukáció. Mint mondta, a fiatal anyák nagy része szándékosan vállal gyereket Magyarországon; ennek hátterében gyakran a családi minta áll.

A szociológus beszélt a korai iskolaelhagyás és a korai gyermekvállalás szoros összefüggéséről is. Mint mondta, ez más országokban ma már sokkal kevésbé jellemző, mint Magyarországon, itt viszont – a KSH adatai szerint – a fiatalkorú várandósok húsz százaléka nem fejezte be az általános iskolát, 67 százalékuk pedig legfeljebb nyolc osztályt végzett. Az érintett fiatalok 79 százaléka soha nem dolgozott, vagy ha mégis, akkor általában betanított, segéd- vagy alkalmi fizikai munkásként helyezkedett el.

Huszti Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy míg máshol léteznek olyan programok, amelyekkel ezeket a fiatalokat sikeresen eljuttatják a középfokú végzettségig, nálunk ilyen nincs, vagy nem eredményes.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG