Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyermekvédelmi szakemberek: A pedofilok kiszűrésére alkalmatlan és jogsértő az átvilágítás


Gyerekek játszanak a Pünkösdi Gyermekvédő Szolgálat által létrehozott Korai Fejlesztési Központban Kaposváron 2021. május 21-én (képünk illusztráció)
Gyerekek játszanak a Pünkösdi Gyermekvédő Szolgálat által létrehozott Korai Fejlesztési Központban Kaposváron 2021. május 21-én (képünk illusztráció)

A gyermekvédelemben dolgozó szakemberek „átvilágítása” a kormány által kezdeményezett módon indokolatlan, alkalmatlan, értelmezhetetlen, rendszeridegen, és súlyosan sérti a szakemberek és velük élő hozzátartozóik jogait a Gyermekjogi Civil Koalíció szerint. A szakszervezet jogi lépésekre is kész.

Készek munkaügyi pert indítani vagy az Alkotmánybírósághoz fordulni a gyermekvédelemben dolgozók a pszichológiai alkalmassági és „kifogástalan életviteli” vizsgálatukat előíró, hétfő óta hatályos törvény miatt – mondta a Népszavának a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Köves Ferenc közölte: jogászaik szerint megtagadhatja a vizsgálatot, akit akarata ellenére köteleznek rá, és ha emiatt retorzió éri, akkor munkaügyi pert indíthat.

A törvény alapján azonnali hatállyal meg kell szüntetni a jogviszonyát annak, aki nem felel meg a kifogástalan életvitel követelményének, és végkielégítésre sem lesz jogosult – emlékeztet a lap.

A Szabad Európa is írt az adatlapról, amelyet a gyermekotthonokban dolgozóknak, de a nevelőszülőknek is ki kell tölteniük, és amelynek összeállítói az érintettek magánéletének részleteire is rákérdeznek.

A kérdőívben a dolgozónak, hozzátartozójának, illetve a munkára pályázónak válaszolnia kell például arra, milyen rendszeres szabadidős tevékenységet végez, mely szórakozóhelyeket és milyen gyakorisággal látogat, fogyaszt-e alkoholt, ha igen, milyen mértékben, illetve hogy van-e jelentősebb, háromszázezer forintot meghaladó tartozása. Köves Ferenc szerint miközben a törvényalkotók célja a pedofilok kiszűrése, a közelmúltban ismertté vált elkövetők biztosan nem buktak volna meg a teszten, hiszen volt közöttük, aki rendszeresen látogatta az egyházat, vagy sporteseményre vitte a gyerekeket.

Ehhez kapcsolódóan: Tűzcsiholó Egyesület: „Nem attól kell tartani, hogy a gyerekvédelem összeomlik, mert már összeomlott”

Tud több olyan intézményről, ahol az összes dolgozó jelezte, hogy nem tölti ki a kérdőívet. Amennyiben emiatt elbocsátják őket, a gyerekotthonnak nem lesz egyetlen alkalmazottja sem.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete és a Szociális Szakmai Szövetség közös közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a vizsgálat miatt olyan dolgozók jogviszonya is megszűnhet, akik jól, sőt kiválóan teljesítenek.

A Gyermekjogi Civil Koalíció is aggodalmát fejezte ki a törvény miatt. Mint írták, az átvilágítás értelmezhetetlen, rendszeridegen, súlyosan sérti a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek és velük élő hozzátartozóik magánélethez való jogát és emberi méltóságát, adatvédelmi és személyiségi jogi szempontból pedig aggályos és aránytalan alapjogi korlátozást jelent – írja a lap.

XS
SM
MD
LG