Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyilkosságokért is emberi jogi bíróság elé viszi Moszkvát Kijev


Borisz Nyemcov, a korábbi leghíresebb orosz ellenzéki politikus meggyilkolásának ötödik évfordulóján tüntetnek Moszkvában. A 2020. február 29-i tüntetés az akkoriban tervezett alkotmánymódosítás ellen is irányult.
Borisz Nyemcov, a korábbi leghíresebb orosz ellenzéki politikus meggyilkolásának ötödik évfordulóján tüntetnek Moszkvában. A 2020. február 29-i tüntetés az akkoriban tervezett alkotmánymódosítás ellen is irányult.

Ukrajna azzal vádolta meg Oroszországot, hogy célzott merényleteket követ el a feltételezett ellenfeleivel szemben. A keresetet az Emberi Jogok Európai Bíróságán nyújtották be. De ez csak az utolsó eleme annak az össztűznek, amelyet Kijev a jogi hadszíntéren zúdít Moszkvára.

A múlt héten benyújtott kereset azzal vádolja Oroszországot, hogy a kormány "államilag jóváhagyott gyilkosságokat" hajtott végre Oroszországban és külföldön, a nyílt fegyveres konfliktusokon kívül.

Ez a kilencedik ukrán beadvány Oroszország ellen a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságán. Utóbbit azért hozták létre, hogy felügyelje az Emberi Jogok Európai Egyezményének betartását.

Eltussolás, géplelövés, hadihajók

Ukrajna azzal is vádolja Oroszországot, hogy nem vizsgálta ki ezeket a gyilkosságokat. Illetve, hogy szándékosan indítanak olyan műveleteket, amelyek épp az a célja, hogy megnehezítsée a felelősök megtalálását.

"Ezek rendszerszintű gyilkosságok olyan emberek ellen, akiket Oroszország ellenségeinek tekintenek"

-mondta Ivan Liscsina, ukrán igazságügyminiszter-helyettes.

A listán olyan híresebb ügyek is szerepelnek, mint az Alekszej Navalnij vagy a Szergej Szkripal elleni mérgezéses merénylet. Vagy épp a híres újságírónő, Anna Politkovszkaja 2006-os meggyilkolása.

Ukrajna azzal érvel, hogy az oroszok megsértik az élethez fűződő jogot, amelyet az Oroszország által is aláírt emberi jogok egyezménye véd.

A többi, Ukrajna által beadott kereset érinti például a Malaysian Airlines MH17-es járatának lelövését Kelet-Ukrajna felett 2014 júliusában, az emberi jogok megsértését az oroszok által 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigeten és három ukrán hadihajó elkobzását a Kercsi-szorosban 2018-ban.

Az ukrán kormány hadban áll a kelet-ukrajnai szeparatistákkal, mióta az oroszbarát milíciák harcot indítottak a függetlenségért, miután Moszkva annektálta a Krímet.

Csaknem 13 ezer ember vesztette életét a konfliktusban, ami tovább rontotta a kapcsolatokat Oroszország és a Nyugat között.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG