Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szovjet idegméreggel támadtak az orosz ellenzéki vezetőre


A súlyos állapotban lévő Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust viszik az omszki reptérre augusztus 22-én, hogy Németországba tudják menekíteni.
A súlyos állapotban lévő Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust viszik az omszki reptérre augusztus 22-én, hogy Németországba tudják menekíteni.

Németország szerint a szovjet novicsok típusú idegméreg egy fajtája jutott az ellenzéki Navalnij szervezetébe. Újabb szankciók jöhetnek Oroszország ellen, akár globális gazdasági hatásokkal.

  • Alekszej Navalnijt, a legismertebb életben lévő orosz ellenzéki politikust súlyosan megmérgezték augusztus 20-án.
  • A kómában lévő Navalnijt Németországba menekítették.
  • Németország vérvizsgálatok után bejelentette, hogy egyértelműen a szovjet novicsok típusú idegméreg egy fajtája jutott Navalnij szervezetébe.
  • Az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen "aljas és gyáva" cselekedetnek minősítette a mérgezést, Németország a NATO-val és az EU-val közösen akar "megfelelő" választ adni.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Szibériából tartott haza Moszkvába egy menetrend szerinti repülőjárattal. Nem evett semmit aznap, viszont még a tomszki reptéren megivott egy pohár fekete teát. A gépen hamarosan óriási fájdalmai lettek, azonnal kényszerleszállást kellett végrehajtani Omszkban. Az addigra eszméletlen Navalnijt kórházba vitték, és gyorsan lélegeztetőgépre kellett tenni, számolt be a Guardian.

Segíteni próbál a gép légikísérője az életéért küzdő, még eszméleténél lévő Navalnijnak.

Vele utazó asszisztense szerint az omszki kórház orvosai azonnal mérgezésre gyanakodtak, ám a rendőrség hamar ellepte a kórházi folyosókat, és onnantól kevésbé voltak közlékenyek az orvosok. Kicsit később pedig bejelentették, hogy nem mérgezés történt, hanem a diagnózisuk szerint Navalnijnak emésztési problémái és hasnyálmirigy-gyulladása is volt, írja az RFE/RL.

Ilyen gyorsan nem is nagyon lehet megmondani
Nehéz lett volna az orosz orvosoknak hamar novicsok-mérgezést diagnosztizálniuk, mondta Peter Chai, a Brigham and Women’s Hospital sürgősségi orvosa és a Harvard Medical School tanára a Reutersnek. Szerinte ennek azonosítása időigényes folyamat, ami összetett és aprólékos analitikai módszereket igényel. Ráadásul elég sok verziója van a novicsoknak, ezek egy része pedig még ma is titkos. Egyes változatok pontos kémiai összetételét csak néhány titkos katonai laboratóriumban tudnák megmondani azonnal, állítja Chai.

A Reutersnek később megerősítette az omszki kórház vezető toxikológusa, hogy biztosan nem mérgezés történt. Egy név nélkül nyilatkozó omszki egészségügyi dolgozó viszont azt tette hozzá, hogy ha pilóta nem hajt végre kényszerleszállást, Navalnij meghalt volna.

Abszolút semmi vs szovjet idegméreg

Az orosz közmédia hamar találgatásokba kezdett arról, hogy Navalnij talán túl sokat ivott előző este, és arra vehetett be gyógyszereket. A Putyint támogató média egyik régi megmondóembere, Dimitrij Kiszeljov ezzel párhuzamosan arra is utalt, hogy Navalnijt valószínűleg a nyugati országok mérgezték meg.

Navalnij országosan ismert felesége a családi orvosukkal együtt repült férjéhez Moszkvából. De a hatóságok nem akarták beengedni őket a kórterembe arra hivatkozva, hogy nem hozta magával a házassági anyakönyvi kivonatát. Anélkül pedig nem látják igazoltnak, hogy tényleg ő Navalnij felesége. Később viszont ettől eltekintettek, és mégis bemehettek.

Augusztus 22-én a Kreml szóvivője bejelentette, hogy a vizsgálatuk szerint semmiféle méreg nem került az ellenzéki vezető szervezetébe. Ugyanaznap végül engedélyezték a sokadik próbálkozást arra, hogy az időközben mesterséges kómában tartott Navalnijt Németországban kezeljék tovább.

Navalnij vérvizsgálatai után, szeptember másodikán Németország bejelentette, hogy "egyértelmű bizonyítékot" találtak arra, hogy Navalnijt a hírhedt szovjet novicsok idegméreg egyik fajtájával mérgezték meg, írja a Euronews. Brit források szerint egyébként Szergej Szkripalt is ilyen besorolású méreggel támadták meg orosz ügynökök 2018-ban, Salisbury-ben, egy feltűnően rosszul sikerült akciójuk során. A Szkripal-ügy folyományaként az EU más érintettek mellett kitiltotta az orosz katonai titkosszolgálat több vezetőjét is.

Novicsok: a szó azt jelenti, "újonc", "kezdő". Negyedik generációs vegyi fegyvereket, pontosabban katonai idegmérgek egy bizonyos csoportját jelöli. Ezeket a Szovjetunióban, illetve Oroszországban fejlesztették ki 1971 és 1993 közt a NATO felderítő és védelmi eszközei mellett is nehezen azonosítható vegyi fegyvernek.

Moszkva egyébként elsőre nem látta indokoltnak, hogy bármilyen nyomozás induljon az ügyben, hiszen szerintük nem mérgezés történt. A novicsok egyik egykori orosz kifejlesztője szintén előállt, és bejelentette, hogy teljesen irreális, hogy Navalnijt ezzel mérgezhették volna meg.

Tényleg lehet tétje

A nyugati országoknak jellemzően nincsenek kétségeik a német vizsgálat óta. Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy Navalnij bűncselekmény áldozata lett, a politikust el akarták hallgattatni, és az orosz kormánynak nagyon komoly kérdésekre kell válaszokat adnia. Németország az EU-val és a NATO-val tervez "megfelelő" választ adni.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén elítélte a katonai idegméreg alkalmazását, és bejelentette, hogy a NATO megvitatja a lehetséges lépéseket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője "aljas és gyáva" cselekedetnek minősítette a mérgezést, és az elkövetőket az igazságszolgáltatás elé idézné.

Josep Borrell, az EU fő diplomatája is elítélte a katonai idegméreg használatát, ő azt is hozzátette, hogy mindez a nemzetközi joggal is ellentétes. Boris Johnson brit miniszterelnök szintén az orosz vezetést hibáztatja, ahogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is, valamint az olasz vagy a francia külügy is. A magyar külügy hallgatott az ügyben.

Az uniós országok vezetőit tömörítő Európai Tanács szeptember 3-án a nemzetközi emberi jogokat súlyosan megsértő gyilkossági kísérletnek minősítette az esetet és a szankciók lehetőségét is belengette. Bejelentették azt is, hogy az eset sürgős kivizsgálását várják el Oroszországtól, és hogy ennek során teljes mértékben működjenek együtt a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (az OPCW-vel).

Vasárnap Németország még konkrétabb fenyegetést jelentett be. Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter szerint Északi Áramlat 2 gázvezeték-projekt is függ az orosz kormány egyyüttműködésétől. A majdnem teljesen kész, új gázvezeték Szentpétervár mellől, a Balti-tenger alatt a németországi Greifswaldig szállítana gázt a kelet-európai országok teljes kikerülésével.

Mindig is mondtam, hogy nem vagyok oda az Északi Áramlat 2-ért. Számomra mindig világos volt, hogy a kelet-európai államok és Ukrajna biztonsági érdekeit is figyelembe kell venni

- mondta Kramp-Karrenbauer a Reuters szerint. Heiko Maas külügyminiszter a Bild am Sonntagnak arról beszélt, hogy reméli, hogy nem kell az oroszok miatt megváltoztatni az álláspontjukat a gázvezetékről.

Angela Merkel kancellárt is számos ismert konzervatív szereplő kereste meg azzal, hogy Navalnij miatt a a gázvezeték-projektet le kellene állítani. A kancellár viszont határozottan nem akarja összekötni a két ügyet. Oroszország közben bejelentette, hogy igazából pont Németország akadályozza az ügy kivizsgálását, mivel augusztus vége óta nem válaszoltak az orosz ügyészség kérdéseire.

Sok a mérgezés arrafelé

Navalnijt az EU egyik legnagyobb kórházában, a berlini Charitében kezelik. A 44 éves politikus intenzív osztályon van, a mesterséges kómából már felébresztették és a lélegeztetőgépről is levették. Állapota súlyos, de német orvosai szerint javul.

A Putyin vezette Ororszországnak elég komoly történelme van a kormány kritikusainál előforduló mérgezésekben. Ez az eset is hasonlít némileg Anna Politkovszkaja 2004-es megmérgezésére, ő is egy repülőn lett rosszul, miután teát ivott. A mérgezésbe nem halt bele, de a híres újságírónőt két évvel később agyonlőtték, pont Putyin születésnapján. A Putyin alatti mérgezésekről itt talál egy egyszerű áttekintést.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG