Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb kormánytag távozik egyetemi kuratóriumi posztjáról


György László gazdaságstratégiáért felelős kormánybiztos
György László gazdaságstratégiáért felelős kormánybiztos

György László kormánybiztos csütörtökön mondott le a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó alapítványban betöltött posztjáról. Neve legutóbb a KSH-s adatszivárgási botrányban került elő.

Csütörtökön lemondott a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványban betöltött kuratóriumi tagságáról György László kormánybiztos. A lemondását bejelentő közleményben köszönetet mondott Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának, aki egyben a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is.

György László lemondásának közvetlen oka, hogy a kormány felkérte a kormánytagokat, távozzanak az egyetemeket fenntartó alapítványokból. Az Európai Bizottság döntése értelmében ugyanis a főleg fideszes vezetés alatt álló vagyonkezelői alapítványok által fenntartott egyetemek nem kaphatnak támogatást az uniós Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programból.

Még államtitkárként György László volt az, aki a Makronóm Intézet kormányzati megbízásáról döntött, és aláírta a velük kötött szerződést az Innovációs és Technológiai Minisztérium nevében. A Makronóm Intézetről február elején derült ki, hogy jogtalanul hozzáfért olyan KSH-adatokhoz, amelyeket csak kormányzati szervek ismerhettek. Erről itt írtunk részletesen.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG