Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távoznak a kormánytagok az alapítványi egyetemek kuratóriumaiból


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 2023. február 9-én
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 2023. február 9-én

Az érintett miniszterek a szerdai kormányülésen lemondtak a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumi tagságáról. A kormány ezt várja az államtitkároktól, miniszteri biztosoktól és kormánybiztosoktól is február 15-ig – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

„A kormány szerdai ülésének végén lemondott Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Varga Mihály, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor, így ők február 15-től nem folytatják tevékenységüket a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban” – fogalamzott Gulyás Gergely.

Azt várják, hogy minden kormányzati tisztviselő így járjon el, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra – tette hozzá.

Február 15-től nem maradhatnak a vagyonkezelői alapítványokban, vagy kormányzati megbízatásukat kell leadniuk – mondta a miniszter.

„Amiről beszélünk, annak az uniós joghoz semmi köze, ez abszolút zsarolás, amiről szó van, de tegyük félre, nyilván fontosabb a diákok érdeke, hogy az Erasmus-programmal kapcsolatosan semmilyen fennakadás ne legyen nyártól sem” – mondta Gulyás Gergely.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság szerint aggályos a fideszes miniszterek és kormánytagok részvétele a modellváltáson átesett egyetemeket fenntartó alapítványokban, és ezt már tavaly jelezték a magyar kormánynak. A korrekciós lépéseket a bizottság nem tartotta elegendőnek, ezért javaslatára az Európai Tanács úgy döntött, felfüggeszti az Erasmus+- és a Horizont programot az érintett intézmények esetében.

Eddig 21 egyetem esett át modellváltáson és vált alapítványi fenntartásúvá. Ezeket nagyrészt fideszes miniszterek, államtitkárok, politikusok vagy Fidesz-közeli emberek vezetik.

„A Fidesz most sértődötten visszahívja az egyetemi kuratóriumokba egyoldalúan kinevezett minisztereit, és úgy tesz, mintha a rendszerrel csak annyi lenne a problémánk, hogy Varga Judit vagy Lázár János élethosszig tartó zsíros másodállást kapott a kormányfőtől” – írta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

Az Európai Unió nem pusztán a kinevezettek személyét, hanem a durva átszervezések egészét kifogásolta. Az egyetemi autonómia erőszakos szétroncsolása utáni helyreállítás ennél jóval több lépést igényel, azzal nem változik érdemben semmi, ha a miniszterek helyére holnap Mészáros Lőrinc valamelyik unokatestvére vagy szomszédja ül be életfogytig – tette hozzá.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG