Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Gyűlöletre nevelés” – Az ukrán iskolák „oroszosítására” készülnek a megszállók


Ukrajna oroszok által megszállt részein a szülői jogok megvonásával fenyegetik a szülőket, ha idén ősszel nem Moszkva-barát iskolába küldik gyermekeiket
Ukrajna oroszok által megszállt részein a szülői jogok megvonásával fenyegetik a szülőket, ha idén ősszel nem Moszkva-barát iskolába küldik gyermekeiket

Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai területeken élő szülők és pedagógusok szerint a megszálló hatóságok zsarolással kényszerítik őket arra, hogy együttműködjenek a következő tanévre létrejövő Moszkva-barát iskolákkal.

A Szabad Európa ukrán szolgálatának forrásai szerint a megszálló hatóságok azt mondják a szülőknek, hogy elveszíthetik szülői jogaikat, ha nem szereznek orosz útlevelet és nem küldik gyermekeiket a kijelölt iskolába.

Keresik a személyzetet, de szeretném megjegyezni, hogy a tanáraink nem hajlandók együttműködni. Erre büszkék lehetünk
– egy enerhodari tanár

„A helyiek nem akarják a gyermekeiket ezekbe az iskolákba járatni, de félnek – mondta Szerhij Sicskovszkij történelemtanár Herszon régióból. – Az emberek félnek, hogy elveszítik a gyermekeiket, és nem tudják, hogyan válaszoljanak ezekre a követelésekre.”

„Enerhodar városában (az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai terület északnyugati részén) határozott nyomás nehezedik a szülőkre és a gyerekekre a következő tanévre vonatkozó orosz törvényeknek való megfeleléssel kapcsolatban” – mondta egy helyi tanár, aki az oroszoktól érkező következményektől való félelmében kérte, hogy név nélkül említsük.

Ugyanez a tanár elmondta, hogy a megszálló hatóságok tanárokat és egyéb személyzetet toboroznak az általuk felállított iskolákba.

„Keresnek személyzetet, de szeretném megjegyezni, hogy a tanáraink nem hajlandók együttműködni – mondta. – Erre büszkék lehetünk. Jelenleg tanárhiánnyal küzdenek. Úgy hallottam, hogy felhívták a tanárokat, sőt még az otthonukat is meglátogatták.”

Tudomása szerint mindössze két tanár vállalta, hogy az új iskolákban dolgozzon.

Károk és törmelék egy osztályteremben az ukrajnai Harkiv régióban található Kutuzivka faluban egy májusi orosz támadás után
Károk és törmelék egy osztályteremben az ukrajnai Harkiv régióban található Kutuzivka faluban egy májusi orosz támadás után

Hosszú távra rendezkedtek be a déli részen

Az ukrán hatóságok azzal vádolják Moszkvát, hogy Ukrajna azon területeinek hosszú távú megszállására vagy akár annektálására készül, amelyek összekötik a keleti Donbász régiót – ahol Oroszország az elmúlt nyolc évben szeparatista háborút szított – és az ukrajnai fekete-tengeri Krím régiót, amelyet Moszkva 2014-ben annektált.

A Reutersnek július 8-án adott interjúban Andrej Kulin, Oroszország egyesült királyságbeli nagykövete azt mondta, nem valószínű, hogy Oroszország kivonja erőit „Ukrajna déli részéről”.

Június végén a katonai megszálló hatóságok a Herszon régióban bejelentették, hogy „népszavazást” készítenek elő az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Július 4-én Moszkva megszálló „kormányt” nevezett ki a Herszon régió Oroszország által ellenőrzött részeire, Mihail Rogyikovot, egy moszkvai önkormányzati tisztviselőt téve meg „oktatási és tudományos miniszternek”.

Rogyikov a krími Szevasztopol város kormányának de facto oktatási osztályát vezette a régió Oroszország általi annektálását követően.

Valentina Szamar ukrán oknyomozó újságíró szerint Rogyikov 2015–18-as szevasztopoli hivatali ideje alatt több botrányba keveredett, amelyek közül az egyik után kénytelen volt lemondani és visszatérni Oroszországba.

„Furcsa kinevezés, különösen annak fényében, hogy Rogyikov 64 éves, hamarosan nyugdíjba kellene vonulnia – mondta Szamar. – Azt hiszem, még maradt benne némi puskapor, ezért jön Herszonba, hogy felállítsa az orosz oktatás rendszerét.”

Elképesztő pusztítás: drónfelvételeken egy donyecki iskola és a piac romjai
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:06 0:00

Oroszosítják a tantervet Mariupolban

Keleten, a fekete-tengeri kikötővárosban, Mariupolban a megszálló közigazgatás tanárokat küldött Moszkvába „minősítésre”. Ezt mondta Petro Andrjuscsenko, a város Kijev-párti polgármesterének tanácsadója, aki az orosz ostrom idején gyakran hallatta a hangját a közösségi és mainstream médiában. A Telegram csatornáján július 2-án közzétett bejegyzésében Andrjuscsenko azt mondta, hogy a megszálló hatóságok nem hivatalosan megtiltották minden tanárnak, hogy elhagyja a várost.

Közvetlenül arra tanítják a gyerekeket, hogy gyűlöljék Ukrajnát. Az úgynevezett „történelemórákon” azt mondják, hogy Ukrajna a hibás a jelenlegi háború kirobbantásáért, és tagadják, hogy Oroszország megtámadta volna Ukrajnát és Mariupolt, és hogy ő okozta ezt a sok borzalmat
– Makszim Borogyin, mariupoli önkormányzat

Májusban Ukrajna akkori emberi jogi ombudsmanja, Ljudmila Denyiszova azt állította, hogy a megszálló közigazgatás terveket dolgozott ki a rommá lőtt és szinte elnéptelenedett Mariupolban arra, hogy a következő tanévben „teljesen eloroszosítja az oktatást a szabványaik bevezetésével”. (A város korábban döntően orosz ajkú volt, sőt sokan szimpatizáltak a Kreml irányvonalával, de az invázió sokakat kijózanított.)

Makszim Borogyin, a mariupoli városi tanács Kijev-párti tagja a Szabad Európának elmondta, hogy az orosz tanterv „propagandaórákra” épül.

„Direkt arra tanítják a gyerekeket, hogy gyűlöljék Ukrajnát – mondta Borogyin. – Az úgynevezett »történelemórákon« azt mondják, hogy Ukrajna a hibás a jelenlegi háború kirobbantásáért, és tagadják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát és Mariupolt, és hogy ő okozta ezt a sok borzalmat.”

Moszkva kihúzta a konnektort

A megszállt területeken élő civilek különösen kiszolgáltatottak, mert Oroszország szándékosan információs vákuumot hozott létre, elvágva a területet az ukrán internet- és mobilszolgáltatóktól és a külső médiától – mondta Lilija Hrinevics volt ukrán oktatási és tudományos miniszter.

Makszim Borogyin, a mariupoli városi tanács Kijev-párti tagja: „Arra tanítják a gyerekeket, hogy gyűlöljék Ukrajnát”
Makszim Borogyin, a mariupoli városi tanács Kijev-párti tagja: „Arra tanítják a gyerekeket, hogy gyűlöljék Ukrajnát”

„Gyakran nem férnek hozzá az internethez, és csak orosz műsorokat néznek a televízióban – mondta Hrinevics a Szabad Európának. – A gyerekek is hallják mindezt. Aztán iskolába mennek, ahol a megszállók (…) teljesen beszennyezik az oktatási teret a narratíváikkal.”

„Minél tovább történik ez, annál jobban megfertőzi a tudatukat, különösen ha nem rendelkeznek megfelelő, valós információkkal, és elszigetelten tartják őket” – tette hozzá.

Az oroszok célja – vonta le a következtetést – „az ukrán nemzeti identitás megsemmisítése”.

„Ezért kezdték el azonnal elégetni az ukrán történelemről szóló könyveket – mondta Hrinevics. – Ezért kezdtek el beavatkozni az oktatási rendszerbe és tönkretenni az iskoláinkat.”

Az ukrán főügyészség szerint azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, 1791 iskolát rongáltak meg. Közülük 194-et teljesen leromboltak.

Szöveg: Robert Coalson, a Szabad Európa főmunkatársa közreműködésével.
XS
SM
MD
LG