Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három hétre bezárják Izraelt


Szigorú korlátozásokat jelentett be az izraeli kormány, miután meredeken emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek száma az országban. Egy Tel-Avivban élő magyar szerint a lezárásoknak főleg az ünnepek miatt nem örülnek.

Nagyon szigorú lezárásokat jelentett be az izraeli kormány a teljes országra, a korlátozások pénteken lépnek érvénybe, és a tervek szerint három hétig tartanak majd, írja a BBC.

Teljesen bezárják az iskolákat, zárva tart minden olyan üzletet, ahol szükséges a fizikai érintkezés, az éttermek csak kiszállítással dolgozhatnak, és az emberek legfeljebb 500 méterre távolodhatnak el a lakóhelyüktől, kivéve azokat, akik dolgozni mennek. A vallásgyakorlásra speciális szabályok vonatkoznak, a közös imádságoknál is a hely méretétől függően maximálva lesz a résztvevők létszáma.

Sok új fertőzött

Azután döntött az izraeli parlament a korlátozások bevezetéséről, hogy az országban ismét meredeken emelkedni kezdett az új regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Szeptember második hetében kétszer is meghaladta a négyezret az új esetek száma, ez csaknem a kétszerese az előző, júliusi rekordnak.

Jelenleg 40 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon Izraelben, és eddig 1.126 ember halt meg a vírus miatt. Az izraeli parlament, a Knesszet vasárnapi ülése után Benjámin Netanjahu miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy tudja, a lezárások mindenkinek komoly terhet jelentenek majd az országban.

Szigorú korlátozások

A korlátozások szeptember 18-án, pénteken 14 órakor lépnek érvénybe és a tervek szerint október 11-ig tartanak majd, írja a Times of Israel. Csak az olyan üzletek maradhatnak nyitva, ahol nem fogadnak személyesen vásárlókat, és amelyeket a pénzügyminisztérium nélkülözhetetlennek minősített.

Teljesen bezárnak minden olyan üzletet, ahol szükséges a személyes kontaktus, beleértve a kereskedelmi egységeket, kulturális központokat, edzőtermeket, uszodákat is. Csak az olyan boltok fogadhatnak vásárlókat, ahol élelmiszert vagy a mindennapi élethez szükséges termékeket árulnak, valamint a higiéniai termékeket kínáló üzletek és a patikák. Az éttermek tovább üzemelhetnek, de nem fogadhatnak vendégeket, csak kiszállításra készíthetnek ételeket.

Bezárnak az iskolák is

A bentlakásos iskolákat, valamint a speciális oktatási intézményeket kivéve minden iskolát bezárnak, ahol csak lehet, interneten keresztül folytatódik majd az oktatás. A közelgő ünnepi időszak alatt egyébként is jellemzően szünetel a tanítás az országban.

A korlátozások második hetében az izraeli kormány felül fogja vizsgálni, hogy milyen további változtatásokra van szükség. A légi közlekedésről külön fognak dönteni a kormány tagjai egy keddi ülésen.

Korlátozzák azt is, hogy legfeljebb hány ember gyűlhet össze egy légtérben. Szabadtéren közös imádságra legfeljebb 20 ember gyűlhet majd össze, zárt térben pedig a helyiség méretétől függően 10-20.

Egy Tel-Avivban élő magyar beszámolója

Szerkesztőségünk megkeresett egy Tel-Avivban élő magyart, aki arról beszélt, hogy a lezárások főleg az ünnepek miatt érintenek sokakat érzékenyen, ugyanis az országban eddig is meglehetősen szigorú járványügyi előírások voltak.

Rendszeresen mérik az emberek testhőmérsékletét, szigorúan ellenőrzik a maszkviselés és a karantén betartását. Az ünnepek alatt viszont az emberek jellemzően utaznak, összegyűlnek a családok, és a szertartásokon is nagy tömegek szoktak részt venni.

A gazdaság is nagyon megszenvedheti a korlátozásokat, hasonlóan a világ többi részéhez sok cég került nehéz helyzetbe már az első, tavaszi lezárás alatt is. Az ország pénzügyminisztériuma úgy becsüli, hogy az új intézkedés mintegy 6,5 milliárd sékel, azaz több mint 500 milliárd forint kiesést fog jelenteni az ország gazdaságának.

Az ortodoxok tiltakoznak

Vannak, akik élesen kritizálják a szigorítást, az egyik ultraortodox párt színeiben politizáló Yaakov Litzman építés- és lakhatásügyi miniszter tiltakozásul lemondott a posztjáról. Litzman szerint a korlátozások miatt a zsidók nem fogják tudni megünnepelni a közelgő ünnepeket, köztük a Jom Kippurt, a zsidó vallás egyik legjelentősebb ünnepét. „Ez a döntés polgárok százezreivel bánik el igazságtalanul” – nyilatkozta lemondása után Litzman.

A BBC tudósítása szerint a járvány kezdetén márciusban az ultraortodoxok között sok volt a fertőzött, ugyanis ezek a közösségek jellemzően bizalmatlanok a világi hatóságokkal szemben, és fontos szerepet tölt be az életükben a közös vallásgyakorlás. Litzman azzal fenyegetőzik, hogy a pártja kilép a kormánykoalícióból. A koalíció felbomlása ismét megkavarná az ország politikai életét, ugyanis a mostani kormányt is csak több sikertelen választás után tudták megalakítani.

Netanjahu Washingtonba utazott

Aryeh Deri belügyminiszter, egy másik ortodox párt, a Sasz politikusa úgy nyilatkozott, hogy támogatja a szigorítást, és úgy gondolja, hogy ha valaki nem tartja be az előírásokat, az a gyilkossággal egyenértékű.

Közben Netanjahu Washingtonba utazott, hogy részt vegyen az Egyesült Arab Emirátusokkal kötött megállapodás aláírásán. A Haaretz tudósítása szerint számos kritika érte az izraeli miniszterelnököt, amiért külföldre utazott a lezárások előtt, az útra ráadásul elkísérte a felesége és két fia is. Az országban rendszeresen vannak tüntetések Netanjahu ellen, akit csalással, vesztegetéssel és hatalommal való visszaéléssel vádolnak.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG