Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ha akarnak, kínai vakcinát is gyárthatnak majd Debrecenben


Szijjártó Péter beszél Zalaegerszegen a MouldTech Kft. telephelyén 2021. május 4-én, miután a cég 245 millió forint közpénzes támogatást kapott.
Szijjártó Péter beszél Zalaegerszegen a MouldTech Kft. telephelyén 2021. május 4-én, miután a cég 245 millió forint közpénzes támogatást kapott.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a Sinopharm termékét is gyárthatják majd az épülő magyar oltóanyaggyárban.

"[Szijjártó Péter] egyértelműen bebizonyította, hogy szeretné a két ország közötti baráti kapcsolatokat erősíteni és ez a kapcsolat nem tud megszakadni országaink között"

- mondta el Vang Ji kínai külügyminiszter, miután Szijjártó Péter ismét meglátogatta Kínában, legutóbbi, tavaly augusztusi találkozójuk után. Nemrég viszonylag váratlanul Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter érkezett Magyarországra tárgyalni, a magyar kormány pedig az elmúlt hónapokban számos diplomáciai szívességet tett Kínának az uniós döntéshozatalon belül.

Szijjártó Péter büszke volt arra, hogy az EU-ban először magyar szakemberek vizsgálták a Sinopharm egyik oltóanyagát, és engedélyezték is a terméket. Szerinte ezt bizonyítja, hogy későbbi nyílt és megismételhető nemzetközi vizsgálatok is eddig használhatónak ítélték a terméket. Szerinte mindez azt bizonyítja, hogy a nem nyilvános magyar vizsgálat nagyon alapos volt.

"A világon folyamatos lesz a kereslet az oltóanyagok iránt, és az egy stratégiai előnye lesz Magyarországnak, hogy immár nem csak vásárlóként, hanem gyártóként is fel tud majd lépni"

-mondta el a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter a Debrecenben épülő oltóanyaggyárról. Elmondta azt is, hogy megállapodott a kínai külügyminiszterrel arról, hogy a Sinopharm termékét is lehet majd gyártani Debrecenben. A mostani vásárlás részleteiről többet nem árult a külügyminiszter. Korábban főleg a készülő magyar vakcina debreceni gyártásáról volt szó.

Szijjártó Péter és Bánki Erik átadják a másodosztályú bajnoki serleget Dzsudzsák Balázsnak, a DVSC csapatkapitányának, 2021. május 16-án.
Szijjártó Péter és Bánki Erik átadják a másodosztályú bajnoki serleget Dzsudzsák Balázsnak, a DVSC csapatkapitányának, 2021. május 16-án.

A kínai Sinopharm terméke egy régi technológián alapszik, az inaktivált vírusokkal történő oltás. Magyarországon eddig is gyártottak hasonló technológiával oltásokat, influenza ellen, de évente csak milliós nagyságrendben. Az ilyen technológiájú oltásokat az 1930-as évektől kezdték el tömegesen gyártani, többek közt Magyarországon is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG