Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ha Navalnij meghal, Franciaország szankciókat vetne ki az oroszokra


Prágai tüntetés Alekszej Navalnijért, 2021. április 21-én
Prágai tüntetés Alekszej Navalnijért, 2021. április 21-én

Franciaország külügyminisztere csütörtökön azt mondta, ha az éhségsztrájkot folytató ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij meghal, akkor az Európai Unió felelősségre vonja majd Vlagyimir Putyin elnököt és az orosz hatóságokat, illetve szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen.

A 44 éves Navalnij tavaly túlélt egy olyan idegméreg-támadást, amelyet a Kreml-kritikus aktivista szerint maga Putyin parancsára hajtottak végre. Az orosz hatóságok tagadják, hogy bármi közük is lett volna a mérgezéshez.

Navalnijt január 17-én tartóztatták le és a jelentések szerint jelenleg egy börtönkórházban tartózkodik. A Kreml-kritikus aktivista sokat fogyott és igen gyenge, miután három hete nem evett semmit. Szövetségesei szerint veseelégtelenség alakulhat ki nála, és a szívmegállás veszélye is fenyegeti.

„A Navalnij ellen folytatott könyörtelen támadás elviselhetetlen” ‒
mondta Jean-Yves Le Drian a France 2 televíziónak.

„Meg fogjuk hozni a szükséges szankciókat, és ez Putyin úr és az orosz hatóságok felelőssége lesz. Remélem, hogy nem kell ilyen szélsőséges módon eljárnunk” ‒ mondta Le Drian arra a kérdésre válaszolva, hogy Európa hogyan reagálna, ha Navalnij meghalna.

Le Drian Oroszország közelmúltbeli hazai eseményeit „tekintélyelvű váltásnak” titulálta.

"Félünk, de azért tüntetünk" - ezrek állnak ki Navalnijért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00

Putyin „kínos szomszéd”

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a kelet-ukrajnai határon történő moszkvai katonai fellépéseket egyelőre megbeszélésekkel, nem pedig szankciókkal kellene orvosolni.

„Ő (Putyin) kínos szomszéd ... néha veszélyes, de mivel még mindig ott van, ezért folytatnunk kell vele a tárgyalást” ‒ mondta Le Drian.

„Nem hiszem, hogy Oroszországnak az lenne a vágya, hogy katonai támadásokat intézzen Ukrajna ellen, de ha a csapatok a határon vannak, akkor ennek kockázata igen veszélyes” – tette hozzá.

Mivel Moszkva megerősítette az orosz csapatok jelenlétét mind Ukrajna keleti határán, mind a 2014-ben megszállt Krímben is, az ukrán kormány jelenleg a nyugati országok támogatásában bízik.

Készült a Reuters tudósítása alapján
XS
SM
MD
LG