Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismeretlen okból őrizetbe vették Navalnij közeli munkatársát


Ljubov Szobol megérkezik a bírósági meghallgatására Moszkvában, 2021. április 12-én
Ljubov Szobol megérkezik a bírósági meghallgatására Moszkvában, 2021. április 12-én

Ismeretlen okból őrizetbe vették Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványának (FBK) egyik jogászát, mindössze néhány órával a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus melletti, országosan meghirdetett tüntetések kezdete előtt.

A rendőrség április 21-én a moszkvai Avtozavodszkaja metróállomás közelében megállította a taxit, amellyel Ljubov Szobol utazni akart. A nő elmondása szerint több egyenruhás is részt vett az őrizetbe vételében. Egyelőre nem tudni, hogy hova vitték – közölte Szobol ügyvédje, Vlagyimir Voronyin a Twitteren.

Helyi sajtóhírek szerint a rendőrség több orosz városban is házkutatást tartott újságíróknál, ellenzéki aktivistáknál szerdán, egyeseket őrizetbe is vettek.

Szobolt előző héten egyévi javító-nevelő közmunkára ítélték, amiért erőszakosan behatolt Konsztantyin Kudrjavcevnek, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azon tisztjének lakásába, aki Navalnij szerint részese volt az ellene tavaly elkövetett mérgezésnek, s ezt egy megtévesztő telefonhívás során elismerte és részletekbe menően tárgyalta. A beszélgetésről készített, 49 perces felvételt az ellenzéki politikus nyilvánosságra hozta.

Elhallgattatás, megfélemlítés

A jogász, aki márciusban bejelentette, hogy indulni fog a szeptemberi parlamenti választáson, fellebbezésre készül, szerinte az ítélet az elhallgattatását szolgálja.

Szobol és több társa ellen házi őrizetet rendeltek el az Alekszej Navalnij bebörtönzése elleni, nem engedélyezett, januári demonstrációk szervezése miatt.

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott megmérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat rendelt el az ügy miatt.

XS
SM
MD
LG