Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hadházy Ákos: Az NNK egy eldugott telepen tárol 18 új szűrőbuszt


Hadházy Ákos a pátyi telephelynél, háttérben a szűrőbuszokkal
Hadházy Ákos a pátyi telephelynél, háttérben a szűrőbuszokkal

A független képviselő szerint a méregdrágán megvett buszok egy része emlőszűrést végzett volna, de a beszerzett egységek gyakorlatilag soha nem működtek, mert műszakilag alkalmatlanok voltak. Közben az Országos Kórházi Főigazgatóság arról tájékoztatta a képviselőt, hogy a buszok hozzájuk kerültek üzemeltetésre, de még nem tudni, mikor kezdik meg a munkát. Kerestük az ügyben a Nemzeti Népegészségügyi Központot, válaszukkal frissítettük cikkünket.

„Müller Cecília egyszerűen végleg kidobott 18 új szűrőbuszt, amelyeket négy éve méregdrágán, összesen 2,8 milliárd forint EU-s támogatásból vásároltak. Azaz nemcsak a mammográfiás, hanem az egyéb szűréseket is leállították. A buszokat pár hete titokban Páty mellett, az úgynevezett Nemzeti Ipari Park egyik eldugott szegletében parkolták le. Egy informátor szerint ráadásul a Népegészségügyi Központ felszámolta a szűréseket végző osztályát is, a buszok személyzetét pedig elbocsájtja”írta Hadházy Ákos Facebookon.

Mint írja, a buszok felét kitevő, 1,75 milliárd forintért vásárolt mammográfiás egységek gyakorlatilag soha nem működtek az eredeti célnak megfelelően, egy informátora szerint azért, mert műszakilag alkalmatlanok voltak.

A független képviselő szerint ahogy lejárt az összesen 17 milliárd forintos uniós projekt kötelező ötéves fenntartási ideje, az összes buszt kidobták. Hozzátette: ez nagyobb botrány, mint a lombkoronasétány ügye, hiszen sokkal több pénzt kótyavetyéltek el olyan célra, amire valóban nagy szükség lenne.

Ehhez kapcsolódóan: Az uniós korrupciós lista utolsó helyén – „Kleptokrata állam van most már Magyarországon”

Később az Országos Kórházi Főigazgatóság nem hivatalos tájékoztatást adott a képviselőnek, miszerint a buszok hozzájuk kerültek, ezentúl ők üzemeltetik őket. Azt nem tudni, mikortól. Ez szerinte nem mond ellent az általa leírtaknak.

„Az NNK úgy-ahogy működő, szűréssel foglalkozó egységét feloszlatták, a buszokat letárolták, és várhatóan majd lerakják 18 kórházba dísznek. Ennek így semmilyen más értelme nincs, hogy az eleve sok sebből vérző, de úgy-ahogy működő programot teljesen elsüllyesszék. Arra mindenképp jó lesz, hogy nehezebben lehessen lebuktatni, hogy nem működnek, az pedig továbbra is fekete-fehér tény, hogy az emlőszűrésre méregdrágán beszerzett buszok mindenre alkalmasak, csak emlőszűrésre nem” – írta Hadházy Ákos.

Kerestük az ügyben az NNK-t, amely az alábbi választ adta:

"Sajnálattal látjuk, hogy Hadházy Ákos folytatja a járvány után is az álhírgyártást. Az NNK Szűrésirányítási Főosztálya nem szűnt meg, a jogszabályban meghatározott feladatait továbbra is végzi. A Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program feladatait április 1-jétől az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) látja el. A program további eredményes végrehajtásához szükséges géppark és eszközök átadása megtörtént, a program végrehajtásában részt vevő munkavállalók munkáltatói jogai ezzel egy időben az OKFŐ-höz kerültek, a cél éppen az, hogy a szűréseket még inkább kiterjesszük, elérhetővé tegyük a jövőben.

A programot továbbra is tévesen kötik össze különböző európai uniós forrásokból megvalósuló egyéb projektekkel. Ahogy arra már több alkalommal is felhívtuk a figyelmet, a szűrőbuszok beszerzése hazai forrásból történt és nem az Európai Unió támogatásával megvalósuló EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 „Komplex népegészségügyi szűrések” projektből. Az említett projekt nem zárult le, annak eredményes megvalósítása továbbra is folyamatosan zajlik.

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program eredményei magukért beszélnek: 2018 óta közel ötszáz településen több mint negyvenezer ember szűrővizsgálatát végezték el. A mobil szűregységeken nyújtott egészségügyi szolgáltatásokkal 2022-ben közel 14 ezer ember vizsgálata történt meg. A szűrőbuszok létjogosultsága beigazolódott a COVID–19-pandémia alatt is, amikor egyéb egészségügyi tevékenységekre, köztük tesztelésre, oltásra használták ezeket, lebonyolítva mintegy 302 ezer ellátást."

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG