Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hajdúnánáson a duplájára emelték a földadót, petíciót indítottak Márki-Zay Péter ellen


Hajdúnánás határának jelentős részén most víz borítja a földeket
Hajdúnánás határának jelentős részén most víz borítja a földeket

Jócskán megemelték a földadót a fideszes vezetésű Hajdúnánáson, ahol a polgármester a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik alelnöke. Ez az a szervezet, amely a Magosszal közösen tiltakozott, amikor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyen bevezették a földadót.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a helyi Fidesz tiltakozását váltotta ki novemberben, hogy a Márki-Zay Péter által vezetett Hódmezővásárhelyen földadót vezettek be. A két agrárszervezet december 6-án még petíciót is indított az ügyben Soha többé földadót! címmel. Érveik szerint a „háborús szankciók” és az aszály már így is eléggé sújtja a gazdákat, ráadásul szerintük fennáll a veszélye annak, hogy más, baloldali vezetésű települések követni fogják Hódmezővásárhely példáját. A Fidesz debreceni szervezete a következő szöveggel osztotta meg a petíciót közösségi oldalán: „A Gyurcsány–Bajnai-korszakban megszoktuk, hogy ott tesz a baloldal a magyar emberek kárára, ahol csak tud, de ezúttal nem hagyhatjuk.”

Politikai támadásról beszél Márki-Zay Péter

Az áprilisi választáson az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként induló polgármester a Debrecinernek elmondta: Hódmezővásárhely előtt már kilencven másik település is bevezette ezt az adónemet. Úgy látja, a NAK, a Magosz és a Fidesz kampánya hazugságokra épül. Egyrészt nem közvetlenül a gazdáknak, hanem azoknak kell majd adózniuk, akik bérbe adják a földjüket, másrészt szerinte az új adó nem fogja megemelni az élelmiszerárakat sem, mivel más települések hasonló adói sem jártak áremelkedéssel.

Márki-Zay Péter kifejtette továbbá: négy hektár alatt senkinek nem kell majd fizetnie földadót. Egy ekkora termőföld értéke a polgármester elmondása szerint Hódmezővásárhelyen aranykoronától függően tíz- és húszmillió forint között mozog, tehát a földadó azokra vonatkozik, akiknek van tíz-húszmillió forint értékű földje, amit nem használnak, hanem bérbe adnak. A politikus hozzátette: ettől függetlenül ha valakinek mégis a megélhetését veszélyeztetné az új adóteher, akkor a megfizetését az anyagi helyzet igazolása után el fogják engedni.

A polgármester elmondta: szántó esetében évi 0,99 forintot, egyéb művelési ág esetében pedig 0,59 forintot fognak kérni négyzetméterenként, egy hektár után tehát 9900 vagy 5900 forintot. Hozzátette: az elmúlt két évben Hódmezővásárhelyen az átlagos földbérleti díjak hektáronként évi hatvanezer forintról százezer forintra növekedtek.

Hangsúlyozta: ma körülbelül kilencven településen létezik földadó, de Hódmezővásárhely az egyetlen, ahol teljes mértékig a szegények és az időskorú rászorulók támogatására fordítják a befolyt összeget.

„Ez valójában politikai támadás, Lázár János elmondta, hogy a családját érinti a dolog, tudjuk, honnan fúj a szél” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy akkor mégis miért érik támadások az új adót.

A NAK egyik vezetője polgármesterként a helyi földadó duplájára emelése mellett érvelt

Az ügy pikantériáját többek között az adja, hogy Hajdúnánáson november 24-én, néhány nappal a hódmezővásárhelyi közgyűlési döntés után emelték duplájára (aranykoronánként négyszáz forintra azzal, hogy 12 ezer forint alatt nem kell fizetni) a már 2014-ben bevezetett földadót. A hajdúsági eset kapcsán sem a NAK, sem a Magosz, sem a Fidesz nem tiltakozott. Különösen érdekes az a tény, hogy a település polgármestere, Szólláth Tibor (Fidesz) a NAK egyik alelnöke. Már a helyi földadó bevezetésekor is ő állt a kisváros élén.

Hajdúnánáson a novemberi képviselő-testületi ülésen Bódi Judit ellenzéki frakcióvezető éppen azt kifogásolta, hogyan találhatja a Fidesz egyszerre problémásnak a hódmezővásárhelyi és problémamentesnek a hajdúnánási földadót. Szólláth Tibor hozzászólásában különbségként azt hangsúlyozta, hogy Hajdúnánáson már évek óta létezik ez az adó, Hódmezővásárhelyen pedig újonnan vezették be.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a NAK és Szólláth Tibor polgármester nem tartja-e visszásnak a helyzetet, miszerint egy olyan adónem miatt szerveztek aláírásgyűjtést, amelyet a NAK egyik vezető tisztviselőjének városában nemcsak már évekkel korábban bevezettek, de a napokban még duplájára is emeltek. Telefonon sem a polgármestert, sem a NAK egyéb vezetőit nem sikerült elérnünk. Levelet küldtünk nekik, amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Polgár Tóth Tamás írása.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG