Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hajlanak az emberek az oltásra, de a kínai és orosz vakcinában nem annyira bíznak


Klaus Iohannis román elnök megkapja a koronavírus elleni Pfizer-BioNTech védőoltás első adagját egy bukaresti kórházban, Romániában, 2021. január 15-én.
Klaus Iohannis román elnök megkapja a koronavírus elleni Pfizer-BioNTech védőoltás első adagját egy bukaresti kórházban, Romániában, 2021. január 15-én.

A britek és a dánok többsége beoltatná magát, az amerikaiak között viszont sokan még mindig bizalmatlanok a vakcinával szemben. Akik hezitálnak, inkább még kivárnának kicsit, nem az oltásellenes kampányok miatt nem akarják még beoltatni magukat.

Az emberek világszerte hajlanak rá, hogy beoltassák magukat a koronavírus ellen, de kevésbé bíznak a Kínában vagy Oroszországban fejlesztett oltószerekben, mint a német vagy az amerikai vakcinákban, derült ki egy nemzetközi felmérésből.

A YouGov közvélemény-kutatónak a Reuters számára készített felmérésből kiderül, hogy a britek és a dánok között a legnagyobb az oltási hajlandóság, miközben a franciák és a lengyelek között több az olyan ember, aki még inkább várna.

A britek és a dánok az élen

A felméréshez közel 19 ezer embert kérdeztek meg. Az is kiderült, hogy az elmúlt hetekben megnőtt azoknak a száma, akik beadatnák maguknak a vakcinát, ahogy az amerikai, orosz, kínai, német és brit cégek elkezdték leszállítani az oltóanyagaikat szerte Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában.

Az Egyesült Királyságban az emberek 73 százaléka mondta azt, hogy kész megkapni az oltást, Dániában pedig 70 százalék hajlandó beoltatni magát. Az Egyesült Államokban azonban a megkérdezettek kevesebb mint fele mondta azt, hogy hajlandó lenne beadatni a koronavírus elleni oltást, ráadásul július óta stabil ez az arány.

Sokan még inkább várnak

Lengyelországban a megkérdezettek 37, Franciaországban 48 százaléka mondta azt, hogy nem oltatná be magát. A közbizalomnak kulcs szerepe van abban, hogy elég embert be tudjanak majd oltani világszerte. Viszont a YouGov friss felmérése szerint azok, akik nem akarják beoltatni magukat, többnyire inkább csak várni szeretnének még egy kicsit, hogy kiderüljön, tényleg biztonságos-e az oltószer, és nem annyira a különböző összeesküvés-elméletek és oltásellenes mozgalmak kampányai miatt nem kérik a vakcinát.

Szélsőségesen megoszlik a világban, hogy mit gondolnak az emberek egy esetleges kötelező oltásról. Indiában az emberek 77 százaléka támogatná, hogy tegyék kötelezővé az oltást, Indonéziában 71 százalék lenne mellette, Mexikóban pedig 65. Az Egyesült Királyságban az emberek 40 százaléka támogatná az oltás kötelezővé tételét, 42 százalék viszont ellene van. Az Egyesült Államokban csak 29 százalék van a kötelező védőoltás mellett, 46 százalék ellenzi azt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG