Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Halálos légicsapások az ukrán fővárosban, dróntámadások Oroszország-szerte


Robbanások az oroszországi Pszkovban 2023. augusztus 29-én éjszaka
Robbanások az oroszországi Pszkovban 2023. augusztus 29-én éjszaka

Több repülőgép is megrongálódott az ukrán hadsereg eddigi legnagyobb oroszországi dróntámadás-sorozatában, miközben az inváziós erők rakétákkal és egyéb eszközökkel vették célba Kijevet.

Az utóbbi hónapok legkiterjedtebb légicsapáshulláma érte az ukrán fővárost kedd éjjel. Szerhij Popko, a körzet katonai adminisztrációjának vezetője szerint legkevesebb két ember meghalt és három másik megsebesült.

Vitalij Klicsko főpolgármester tudatta, hogy több lakóépületben is kár keletkezett, továbbá egy temetőt is eltaláltak, ami tüzet okozott.

A Zsitomiri területen Vitalij Bunecsko kormányzó tájékoztatása szerint a vasúti infrastruktúra rongálódott meg egy pilóta nélküli repülőgép lezuhanó roncsai következtében.

Ehhez kapcsolódóan: Egy orosz gyár kiskorúakkal szerelteti össze az iráni kamikazedrónokat

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közölte, hogy szerdára virradóra összesen huszonnyolc manőverező robotrepülőgéppel és tizenhat drónnal vette célba az ellenség az országot. A légvédelem egy drón kivételével mindegyik eszközt sikerrel megsemmisítette – tette hozzá Facebook-posztjában.

Eközben Moszkva arról számolt be, hogy hat oroszországi területet is ukrán dróntámadás ért. A nyugati Pszkovban, az ukrajnai határtól mintegy 660 kilométerre egy repülőtér volt a célpont, ahol négy Il–76-os katonai szállítógépben keletkeztek károk.

A légikikötőt ideiglenesen lezárták a polgári repülőgépek előtt, amíg tart a károk felmérése. Sajtóhírek szerint a helyiek robbanásokat és fegyverropogást hallottak kedd éjszaka, a detonációról videó is készült.

Robbanásokról érkeztek jelentések a Brjanszki, a Kalugai, a Moszkvai, az Orlovi és a Rjazanyi területről is.

Alekszandr Bogomaz brjanszki kormányzó közölte, hogy pilóta nélküli repülőgépek vették célba a helyi tévétornyot, az akció azonban kudarcot vallott, áldozatok pedig nincsenek.

Az orosz fővárosban egy időre felfüggesztették a Domogyedovói és a Vnukovói repülőtér működését.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin valójában elpusztítja a modern Oroszországot

Az Oroszország által már 2014-ben illegálisan annektált, de nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félszigeten található Szevasztopolban is drónokat észleltek. További részleteket nem tudni egyelőre.

A Kreml bejelentette, hogy a fekete-tengeri flotta egyik repülőgépe megsemmisített négy ukrán hajót, fedélzetükön a különleges műveleti erők nagyjából ötven tagjával. Kijev nem reagált a hírre, amelyet független forrásból nem lehetett még megerősíteni.

Az ukrán haderő eközben folytatta ellenoffenzíváját a déli Melitopol irányában. A vezérkar friss jelentése szerint az elmúlt nap folyamán harmincöt közvetlen összecsapásra került sor a frontokon.

Előző nap az illetékes szervek elrendelték a keleti Kupjanszk környékének kötelező evakuálását, miután az inváziós csapatok ágyúzása az utóbbi időkben sorra szedte áldozatait a polgári lakosság körében.

Ehhez kapcsolódóan: Korrupciós botrányok közepette Ukrajna belevág a toborzórendszer reformjába

Noha az orosz megszállók a háború tavaly februári megindítását követően elfoglalták a várost, később a védelmi erők gyors és meglepetésszerű őszi ellentámadása nyomán kiszorultak onnan.

Az idén júniusban megkezdett újabb ukrán ellenoffenzíva ugyanakkor ennél lassabban halad, jelentős a veszteség mindkét oldalon.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter újabb, 250 millió dolláros katonai segítségnyújtási csomagot jelentett be, amely egyebek mellett légvédelmi és páncéltörő rakétákat, tüzérségi lövedékeket, illetve aknamentesítési eszközöket tartalmaz.

Az Egyesült Államok eddig mintegy negyvenmilliárd dollár értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának.

Ukrán mérnökök bakancsra rögzíthető, 3D nyomtatású aknavédőt fejlesztettek ki
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:58 0:00
Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG