Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Halálos orosz rakétacsapás egy kupjanszki múzeum ellen


A rakétacsapást szenvedő múzeum Kupjanszkban 2023. április 25-én
A rakétacsapást szenvedő múzeum Kupjanszkban 2023. április 25-én

Az északkelet-ukrajnai Harkivi területen lévő város helytörténeti múzeumát érő támadásban legalább egy civil életét vesztette, tíz másik pedig megsebesült.

Oleh Szinehubov, a megyei katonai adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy a megszállók kedden Sz–300 típusú rakétákkal lőtték a területet, és az egyik a belvárosban lévő múzeumot találta el. Közölte, hogy a mentés jelenleg is tart, a szakemberek szerint még minimum egy ember lehet a romok alatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a következőket írta Telegramon: „A terrorista állam mindent elkövet annak érdekében, hogy teljesen elpusztítson bennünket; a történelmünket, a kultúránkat, a népünket. Abszolút barbár módszerekkel gyilkolják az ukránokat. Választ kell adnunk és választ is fogunk adni.”

Eközben a kijevi hadvezetés hangsúlyozta, hogy hétfő óta fokozódtak az immár nagyjából kilenc hónapja ostromlott Bahmut elleni orosz támadások, de egyik fél sem tudott jelentős előrelépést elérni.

„Heves összecsapások folynak a városért” – mutattak rá a kedden kiadott jelentésben, hozzátéve, hogy a Kreml továbbra is a donyecki Bahmut–Avgyijivka–Marjinka vonalra fókuszálja offenzíváját.

Az inváziós erők az elmúlt 24 órában 68 rakéta- és légicsapást mértek az ukrán hadállásokra és polgári célpontokra. A védelmi egységek eközben 43 orosz támadást vertek vissza Bahmutnál és Avgyijivkánál.

Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter állandóan változó, dinamikus folyamatként írta le a bahmuti helyzetet.

„Lehet, hogy ma elvesztünk bizonyos pozíciókat, de holnap visszaszerezzük őket, ezért szeret a hadsereg inkább a műveletek végén beszélni az eredményekről” – húzta alá Telegramon.

Előző nap az ukrán haderő cáfolta azon orosz állításokat, amelyek szerint a Wagner katonai magáncég zsoldosai szinte teljesen ellenőrzésük alá vonták a várost.

Ehhez kapcsolódóan: Szevasztopol elleni ukrán támadás elhárításáról számolt be az orosz hadsereg

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az oroszok az időjárás javulásával több területen felpörgethetik az offenzívájukat, de egyelőre nem tudni, hol és miként.

„Biztosítani szeretnénk, hogy az ukránok képesek legyenek ez ellen megvédeni magukat” – közölte.

Szakértők szerint jelenleg is zajlik az újabb ukrán ellenoffenzíva előkészítése, amelynek legvalószínűbb célja a déli Herszoni és Zaporizzsjai terület orosz megszállás alatt álló részeinek felszabadítása lehet. Ez lehetővé tenné a szárazföldi összeköttetés elvágását Oroszország és a még 2014-ben illegálisan annektált Krím félsziget között.

XS
SM
MD
LG