Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Halálra ítélhetnek Belaruszban három vasúti gerillát


A három vasúti gerilla. A kép 2022. június 29-én készült
A három vasúti gerilla. A kép 2022. június 29-én készült

Ha elítélik, halálbüntetésre számíthat az a három belarusz aktivista, akiket azért tartóztattak le, mert állítólag megrongálták az ország vasútvonalait, hogy megzavarják az orosz fegyver- és csapatszállításokat a háború sújtotta Ukrajnába.

A nyomozóbizottság június 29-én közölte, hogy a három aktivista ügyében befejeződött a nyomozás a délkeleti Homel régióban, a gyanúsítottak várhatóan a közeljövőben bíróság elé állnak.

A három férfi aközött a mintegy hatvan aktivista között volt, akiket azért tartóztattak le, mert állítólag részt vettek a belarusz vasutak megrongálásában, hogy akadályozzák az orosz csapatok és fegyverek haladását Ukrajnába. A többiek ügyében még tart a nyomozás.

A nyomozóbizottság nem nevezte meg a trió tagjait, csak az életkorukat – 29, 33 és 51 év – adta meg, és „a haza árulóinak” nevezte őket.

A minszki székhelyű Vjaszna (Tavasz) emberi jogi központ Dzmitrij Ravics, Dzjanisz Dzikun és Aleh Malkanau néven azonosította a férfiakat, valamennyien a délkeleti Szvetlahorszk városából származnak.

Szélsőséges csoporthoz tartozással, terrorcselekmény elkövetésével, a kommunikációs vonalak szándékos megrongálásával és hazaárulással vádolták meg őket.

A vasúti háború nevű kampányt a BYPOL csoport kezdeményezte Belaruszban. A kampányban részt vevőket vasúti gerilláknak nevezték el.

Belarusz nem közvetlen résztvevője az ukrajnai háborúnak, de logisztikai támogatást nyújtott Oroszországnak az invázióhoz, lehetővé téve az orosz erők belépését Ukrajnába belarusz területen keresztül.

A nyugati országok Oroszországhoz hasonlóan egyre jelentősebb pénzügyi szankciókkal sújtották Belaruszt a Kreml Ukrajna elleni háborúja és az orosz invázió elősegítésére tett erőfeszítései miatt.

Belarusz az egyetlen ország Európában, amely még mindig alkalmazza a halálbüntetést.

Májusban az ország tekintélyelvű vezetője, Alekszandr Lukasenka aláírta a büntető törvénykönyvet módosító vitatott törvényt, amely lehetővé tette a halálbüntetés alkalmazását terrorcselekmény-kísérletek” esetében.

XS
SM
MD
LG