Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Halálra késelt egy tanárt egy radikális iszlamista Franciaországban


Francia rendőrök és mentők dolgoznak a helyszínen, miután egy tanár meghalt és több ember megsebesült egy késes támadásban a Gambetta-Carnot középiskolában az észak-franciaországi Arrasban 2023. október 13-án
Francia rendőrök és mentők dolgoznak a helyszínen, miután egy tanár meghalt és több ember megsebesült egy késes támadásban a Gambetta-Carnot középiskolában az észak-franciaországi Arrasban 2023. október 13-án

Egy tanár meghalt, ketten pedig súlyosan megsebesültek egy franciaországi iskolában elkövetett késes támadásban – közölték a hatóságok. Egy huszonéves csecsen radikális iszlamistát fogtak el a rendőrök.

A támadás az északi Arras városának Gambetta középiskolájában történt helyi idő szerint pénteken 11 óra körül – mondta a BBC tudósítása szerint Gérald Darmanin belügyminiszter. A támadót őrizetbe vették.

Szemtanúk szerint a férfi a támadás közben azt kiabálta, hogy „Allahu Akbar”. A halálos áldozat egy francianyelv-tanár. A két sebesült egy másik tanár és egy biztonsági őr.

A húszas éveiben járó, csecsen származású férfi a rendőrség szerint már ismert volt a nemzetbiztonsági szolgálatok előtt, mert a radikális iszlámhoz kötődik. Francia sajtóértesülések szerint az iskola egykori tanulója volt.

A francia terrorizmusellenes ügyészség közölte, hogy nyomozást indított a támadás ügyében, amelyet „terrorista tevékenységgel összefüggő gyilkossági kísérletnek” minősített. A BFMTV francia csatorna arról számolt be, hogy a támadó testvérét is elfogta a rendőrség.

Emmanuel Macron francia elnök még pénteken ellátogat az iskolába, a párizsi Nemzetgyűlés pedig felfüggesztette ülését az áldozatok iránti szolidaritásból.

A támadás akkor történt, amikor az Izrael és a Hamász közötti konfliktus miatt egyre növekszik a feszültség Franciaország jelentős létszámú muszlim és zsidó közösségében. A rendőrség szerint azonban semmi sem utal arra, hogy a támadásnak köze lenne a mostani közel-keleti helyzethez.

Három évvel ezelőtt meggyilkoltak és lefejeztek egy másik tanárt, Samuel Patyt egy Párizs melletti iskolában. A rendőrség lelőtte az elkövetőt, a 18 éves Abdullakh Anzorovot, egy orosz muszlim menekültet.

Készült a BBC tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG