Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Halasztja az orosz vakcina értékelését a WHO, 1500-nál több új Covid-fertőzött


Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 3-án
Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 3-án

Magyarországon az elmúlt 24 órában 1503 új fertőzöttet igazoltak és 64 ember halt bele a koronavírus okozta betegségekbe. A WHO bejelentette, hogy az ukrajnai háború miatt halasztja a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik értékelését.

Az újabb igazolt fertőzöttekkel együtt Magyarországon a járvány kezdete óta összesen 1.820.767 főre nőtt a beazonosított esetek száma. Elhunyt 64 beteg, velük az elhunytak száma 44.895 főre emelkedett.

A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 108.761, kórházban 2287 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 90-en vannak lélegeztetőgépen.

Lassuló ütemben, de továbbra is csökken a vírus örökítőanyaga a szennyvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint csökkenő a tendencia Budapest déli és központi szennyvíztisztítóinak ellátási területén, Kecskeméten, Pécsett, Salgótarjánban és Tatabányán, míg 16 mintavételi pont esetében stagnálás jellemző.

A háború miatt elhalasztja a WHO az orosz vakcina értékelését

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elhalasztotta az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag sürgősségi felhasználásra vonatkozó értékelését Moszkva ukrajnai inváziója miatt.

„Március 7-én kellett volna ellenőrzéseket végeznünk Oroszországban, és ezeket az ellenőrzéseket egy későbbi időpontra halasztották"idézi a Reuters Mariângela Simãót, a WHO gyógyszerekhez és egészségügyi termékekhez való hozzáférésért felelős főigazgató-helyettese, azt ígérve, hogy a lehető leghamarabb kitűzik az új időpontokat.

Hozzátette, hogy a háború miatt működési problémákkal kell szembenézniük, beleértve a repülőjegy-foglalás és a hitelkártya-használat nehézségeit is, amelyeket megbeszéltek az orosz kérelmezővel.

Az Oroszországban széles körben használt és több mint 60 országban, így Magyarországon is engedélyezett orosz vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is felülvizsgálja.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG