Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamarosan beiktatja a császár az új japán miniszterelnököt


Szuga Josihide Tokióban
Szuga Josihide Tokióban

Egy parlamenti szavazást követően hivatalossá vált, hogy Szuga Josihide váltja a betegsége miatt lemondó Abe Sinzót a japán kormány élén. „Pót-Abénak” is szokták nevezik.

Megválasztotta a japán parlament Szuga Josihidét miniszterelnöknek, a szerdai szavazás után így már hivatalos, hogy az eddig kabinetfőnökként dolgozó 71 éves politikus váltja Abe Sinzót a japán kormány élén.

A korábbi második ember

Szuga jó ideje Abe Sinzó második embere, a várakozások szerint folytatni fogja a leköszönő miniszterelnök politikáját, nem teljesen világos azonban, hogy mik is pontosan az új kormányfő tervei, ugyanis Szuga eddig inkább háttérben munkálkodott, nem kötődnek a nevéhez markáns döntések.

Abe Sinzó nemrég jelentette be, hogy lemond, ugyanis úgy érzi, krónikus emésztőrendszeri betegsége miatt már nem tudja megfelelően ellátni a feladatát.

A nemzetközi politikában ismeretlen

Szuzuki Kazutó a Hokkaidói Egyetem nemzetközi politikai szakértője úgy gondolja, sokat számít, hogy Szuga Abe jobbkezeként már tapasztalatot szerzett a miniszterelnök munkájának ellátásában.

Szuzuki szerint az azonban gondot jelenthet, hogy az új miniszterelnök a nemzetközi politikában szinte teljesen ismeretlen, szemben Abéval, aki veteránnak számított a G7-országok vezetői között. Szuga nem tartozik a japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt egyik szárnyához sem, de széles a támogatottsága a párton belül, Abe lemondását követően a szavazatok túlnyomó többségével választották meg az LDP élére.

"Pót-Abénak" is nevezik

Jól jelzi, hogy mennyire szoros a volt és az új miniszterelnök kapcsolata, hogy szakértők „pót-Abénak” is nevezik Szugát, aki egyébként a japán politikában nem annyira megszokott módon alacsony sorból származik.

Szuga hamarosan bejelenti a kormányának tagjait, a várakozások szerint a Szuga-kabinet főként azokból az emberekből fog állni, akik már Abe Sinzóval is együtt dolgoztak.

Az új miniszterelnököt szerda délután fogja felesketni a császári palotában Naruhito japán császár.

Számos kihívás

Az ország új miniszterelnökének számos kihívással kell szembenéznie. Bár Japánban aránylag jól sikerült kezelni a koronavírus-járvány második hullámát, a betegség még így is komoly fenyegetést jelent, és a világ többi részéhez hasonlóan a gazdaság is megsínylette a kialakult helyzetet.

Orbán Viktor magyar kormányfő levélben gratulált az új japán miniszterelnöknek. Egyben budapesti látogatásra hívta Szuga Josihidét. Harminc éve nem volt a magyar főváros vendége a hivatalban lévő japán kormányfő.

Augusztusban példátlan mértékű recessziót jelentettek az ázsiai országból, a GDP 7,8 százalékkal zuhant a második negyedévben. Közben még mindig a levegőben lóg a Japán által szervezett következő nyári olimpia kérdése is, amit a pandémia miatt egy évvel elhalasztottak, azonban semmi sem garantálja, hogy 2021-re sikerül gátat vetni a járványnak. Az elhalasztott olimpiával már így is rengeteg pénzt bukott a szigetország. Emellett hosszabb távon is vannak gazdasági és demográfiai kihívások az országban, mint például a növekvő államadósság és az elöregedő társadalom.

XS
SM
MD
LG