Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem iszik és szeret karatézni: Szuga Josihide lehet Japán új miniszterelnöke


Szuga Josihide 2013-ban, kabinetfőnökként.
Szuga Josihide 2013-ban, kabinetfőnökként.

Szuga Josihide válthatja az egészségi állapota miatt lemondó Abe Sinzót. A leendő miniszterelnök nem túl karizmatikus tagja a japán politikának, a várakozások szerint folytatja majd az Abe által kijelölt utat.

Szuga Josihide válthatja Abe Sinzót a miniszterelnöki székben, miután a japán politikus nyerte a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetésére kiírt szavazást, írja a Financial Times. A szigetország kormánypártja azután kényszerült új miniszterelnök után nézni, hogy Abe Sinzó a megromlott egészségére hivatkozva bejelentette a lemondását. Az LDP 534 fős elnökválasztói testületéből 377-en Szugára szavaztak, és a párt parlamenti tagjai, valamint a helyi szervezetei között is elsöprő a politikus támogatottsága.

Nem politikus családból származik

A 71 éves Szuga némileg kilóg a japán politikai életből a New York Times portréja szerint, ugyanis nem politikus családból származik, anyja iskolai tanár volt, apja pedig szamócát termesztett. A miniszterelnöki szék esélyese az előző miniszterelnök régi bizalmasa, hosszú ideig dolgozott Abe Sinzó kabinetfőnökeként. A várakozások szerint Szuga folytatni fogja Abe politikáját, így a változásra nem túl fogékony politikai elit bizalmát élvezi. Azzal, hogy elnyerte az országot rövid megszakítással a második világháború óta irányító konzervatív Liberális Demokrata Párt vezetését, szinte már biztossá vált, hogy Szuga lesz az ország új miniszterelnöke. Szuga győzelme egyáltalán nem volt garantált, Abe lemondását követően vad spekuláció folyt az új miniszterelnök személyéről.

Nem iszik, de szereti az édességet

A leendő miniszterelnök, bár a politikai élet tapasztalt szereplője, nem élvezett eddig túl nagy médiafigyelmet. Saját bevallása szerint a hobbija a horgászat és a karate, a japán újságok szerint nem fogyaszt alkoholt, szereti az édességeket és minden nap felkelés után, valamint lefekvés előtt megcsinál 100 felülést. Szakértők szerint nehéz pontosan megítélni, hogy Szuga milyen politikát fog folytatni, ugyanis a közel negyed százada politizáló férfi nevéhez eddig még egyetlen jelentős döntés sem kapcsolódik.

Továbbviszi Abe politikáját

A leendő miniszterelnök még nem adott interjút, egy nyilatkozatban azonban arra tett ígéretet, hogy folytatni fogja azokat a programokat, amik miatt Abe népszerű volt. A várakozások szerint Szuga tovább viszi az előző miniszterelnök azirányú törekvéseit, hogy átírják az ország alkotmányát. A jelenleg alkotmány szerint ugyanis Japán elkötelezett pacifista ország, amely nem ismeri el a hadviseléshez való jogot, ez viszont egyesek szerint ellentmondásban áll azzal, hogy az észak-koreai fenyegetés miatt az ország hadereje folyamatosan erősödik. A gazdaság terén is azt várják a szakértők, hogy az Abe által lefektetett vonalon fog haladni az új miniszterelnök. Abe politikáját a laza monetáris politika, kormányzati költekezések, és a különböző iparágak, például a mezőgazdaság strukturális reformjai jellemezték.

Ennek ellenére vannak a leköszönő miniszterelnöknek olyan döntései, amelyek kialakításában Szuga aktív szerepet vállalt. Ilyen például volt a jogi környezet megteremtése ahhoz, hogy Japán részt vehessen közös tengeri hadgyakorlatokon a szövetségeseivel. Szuge kritikusai szerint ő állt mögött is, hogy Abe kormányzása alatt a kormány határozott lépéseket tett a kritikus média elhallgattatására, valamint hogy szorosabb kontroll alá vonták a japán államigazgatás dolgozóit.

XS
SM
MD
LG