Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij elhallgattatása és a kínzások eltussolása egy orosz törvényjavaslat célja?


Az IK-3 börtöntábor kerítése, itt tartják fogva április óta Alekszej Navalnijt
Az IK-3 börtöntábor kerítése, itt tartják fogva április óta Alekszej Navalnijt

Megtiltaná az ügyvédeknek, hogy felvételt készítsenek a börtönben ülő vádlottakkal folytatott találkozóikról egy oroszországi törvényjavaslat. Sokak szerint a tervezet célja, hogy tovább korlátozzák Alekszej Navalnijt a nyilvánossággal való kommunikációban. A Szabad Európa oroszországi tudósítójának több ügyvéd is azt mondta, hogy így nem tudnák dokumentálni a foglyok bántalmazását sem.

Május 6-án nyújtották be az orosz törvényhozás alsóházában azt a törvényjavaslatot, amely az ügyvédek munkáját korlátozná az ország börtöneiben. A javaslatot számos jogvédő csoport bírálta, mert úgy vélik, egyedüli célja, hogy "szájkosarat tegyen" az olyan politikai foglyokra mint az év elején bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij.

Nem tudnák dokumentálni a foglyok kínzását


A törvényjavaslat alapján az ügyvédek nem vihetnek be semmilyen „kommunikációs eszközt” a börtönökbe, amikor védenceikkel találkoznak. Egy ilyen tiltás ellentmondana az orosz legfelső bíróság friss állásfoglalásának, amely kimondta, az ügyvédeknek joguk van felvételeket készíteni a börtönökben. A közelmúltban többször is volt rá példa, hogy a börtönőrök elkobozták a felvevőeszközöket az ügyvédektől, a bíróság szerint ezzel törvényt sértettek.

A Szabad Európa oroszországi tudósítójának több ügyvéd is azt mondta, a javasolt törvény sértené a rabok jogait, és lehetetlenné tenné, hogy dokumentálják a foglyok bántalmazását, kínzását. Makszim Olenicsev, a Team 29 nevű ügyvédi szervezet tagja elmondta: volt, hogy rabok írott üzenetben tettek panaszt kínzás miatt, de ezt a bíróságok nem fogadták be, és nem indult miattuk eljárás. Ezzel szemben, amikor szavaikat fotókkal és videókkal is alá tudták támasztani, a rabok és védőik jobb eséllyel tudtak kiállni az emberi jogaik mellett.

Az ügyvéd úgy véli, a törvényjavaslatot azért nyújtották be most, mert a közelmúltban számos képi és videóbizonyíték került elő a rabok bántalmazásáról egyes orosz börtönökben, például a jaroszlavli, karéliai és priangarjei fegyintézetekben. Hozzátette: a tilalom miatt Navalnij sem tudna többet üzenni a börtönből.

Navalnij sem tudna üzenni


Dimitri Dmitrijev irkutszki ügyvéd a Szabad Európának azt mondta: már korábban is volt rá példa, hogy ügyvédeket csak telefon és kamerák nélkül engedtek be a börtönökbe. Közismert ügyvédek azonban rá tudták venni a börtönöket, hogy tartsák be a törvényeket, és engedjék oda őket az ügyfeleikhez – ilyen volt Navalnij ügyvédje is.

„Bebörtönzése óta a korábbinál is többet beszélnek az emberek Navalnij minden megszólalásáról. Szerintem ez a kapkodva összehozott törvényjavaslat ennek próbál véget vetni” – mondta.

A jogsértéseket monitorozó Gulagu.net projekt vezetője, Vlagyimir Oszecskin parlamenti forrásokra hivatkozva szintén azt mondta: a javaslat célja valóban Navalnij elhallgattatása és a kínzási ügyek eltussolása. Oszecskin úgy tudja, a törvény kidolgozói már hónapok óta készültek a javaslat beterjesztésére, de csak most kaptak zöld utat Vlagyimir Putyin elnök stábjától. Az időzítés oka, hogy „lassan minden héten kiderül egy új kínzásos eset”, ami rendszerszintű problémára utal, miközben Navalnij rács mögül jövő üzenetei is folyamatosan irritálják a kormányt.

XS
SM
MD
LG