Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harcok Kelet-Ukrajnában, dróntámadások Oroszországban


Az ukrán légvédelem megsemmisíti az orosz hadsereg által indított, iráni gyártású drónt Kijev felett 2023. május 30-án
Az ukrán légvédelem megsemmisíti az orosz hadsereg által indított, iráni gyártású drónt Kijev felett 2023. május 30-án

Az elmúlt 24 órában is folytatódtak az összecsapások a Donyecki és Luhanszki területen, miközben újabb állítólagos dróncsapásokról érkeztek jelentések Oroszországból.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes arról számolt be, hogy a keleti fronton huszonkét orosz támadást vertek vissza, a harkivi Kupjanszknál és Maszjutivkánál, illetve a luhanszki Novoszelivszkénél.

Ugyanakkor a jelek szerint enyhültek a harcok a csaknem tíz hónapon át ostromlott Bahmut környékén, ahol az inváziós csapatok épp újraszervezik soraikat. Ezzel párhuzamosan azonban továbbra is lőtték a védelmi egységek állásait.

Jevgenyij Prigozsin, a térségben aktív Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője előző héten bejelentette zsoldosainak kivonását az elfoglalt Bahmutból, hangsúlyozva, hogy átadják a területet a reguláris haderőnek.

Az ukrán védelmi minisztérium megerősítette, hogy a Wagner fegyveresei kivonultak a szinte teljesen porig rombolt és kiürült város külső negyedeiből, azonban a belsőbb részeken továbbra is jelen vannak.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló üzletember azt állította, hogy mára ellenőrzésük alá vonták Bahmutot, a kijevi hadvezetés viszont arról tájékoztatott, hogy még tartják a város északi és déli részén található pozícióikat.

Eközben az oroszországi Krasznodari területen szerdára virradóra kigyulladt egy olajfinomító. Venyjamin Kondratyev kormányzó szerint egy pilóta nélküli ukrán repülőgép csapódott a létesítménybe. A tüzet sikerült eloltani.

Előző nap az orosz Belgorodi területről érkezett jelentés ukrán tüzérségi támadásról, amelyben a helyi vezetés szerint egy ember életét vesztette, hat másik megsebesült. Vjacseszlav Gladkov kormányzó azt mondta, hogy egy, a lakóhelyük elhagyására kényszerülő embereket befogadó épületet ért találat.

A csaknem teljesen orosz ellenőrzés alatt álló, jogilag Ukrajnához tartozó Luhanszki terület Moszkva-párti hatóságai arról számoltak be, hogy az ukrán haderő ágyúzásában öt ember meghalt, tizenkilenc pedig megsebesült egy baromfifarmon.

Ezeket a híreket független forrásból nem lehet egyelőre megerősíteni.

Oroszország kedden ismét dróncsapásokat mért Kijevre, amelyek legalább egy halálos áldozatot követeltek annak ellenére is, hogy az eszközök többségét a légvédelem leszedte. Eközben Moszkvát is dróntámadás érte, amelynek következtében több épület megrongálódott.

Az orosz védelmi tárca tudatta, hogy nyolc pilóta nélküli repülőgépet semlegesítettek a főváros felett. A közleményben az akciót „a kijevi rezsim terrortámadásának” minősítették.

Putyin úgy vélekedett, hogy az ukrán kormány rá akar ijeszteni az oroszokra, Kijev azonban tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Ehhez kapcsolódóan: „Velem együtt el fog pusztulni” – Mélyponton az orosz nyelvhasználat a háborús Ukrajnában

A Kreml az utóbbi időben jelentősen fokozta Ukrajna elleni rakéta- és dróntámadásait, ám az ukrán légvédelem a korszerű nyugati haditechnikának köszönhetően egyre hatékonyabban működik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor további légvédelmi eszközöket szeretne, erről egyeztetett többek között Olaf Scholz német kancellárral is a napokban.

Karine Jean-Pierre, az amerikai Fehér Ház szóvivője leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra sem támogatja az Oroszország területén végrehajtott támadásokat.

Az Európai Unió ezzel párhuzamosan elítélte a kijevi dróncsapásokat, aláhúzva, hogy ezekkel „válogatás nélkül terrorizálják” az ukrán lakosságot.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG