Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A kormánypártok ezúttal sem szavazták meg a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját


Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Ankarában 2023. március 16-án
Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Ankarában 2023. március 16-án

Svéd NATO-csatlakozás: a Fidesz–KDNP nem ment el a rendkívüli ülésre. A nem létező gyár és az el nem készült híd – be nem tartott kampányígéretek. Környezetbarát tervezés nélkül 2050-ben három Földre lenne szükségünk.

Svéd NATO-csatlakozás: a Fidesz–KDNP nem ment el a rendkívüli ülésre

A kormánypárti képviselők megint nem mentek el az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésre, ahol Svédország NATO-csatlakozásáról is szavaztak volna. Távolmaradásukkal határozatképtelen volt az Országgyűlés, ezért elmaradt a szavazás a hat napirendi pontról. Az ellenzéki képviselők mintegy fél órát beszélhettek napirend előtt, majd vége lett a rendkívüli ülésnek.

A nem létező gyár és az el nem készült híd – be nem tartott kampányígéretek

„Az anya nő, az apa férfi, a benzin 480” – jelentette ki Orbán Viktor a választási kampányban, de az üzemanyag már közel sem 480. Ez csak egy a kampányígéretek közül, amelyeket a választások után nem tartott be a kormány. Az elmúlt években viszont akár a nagypolitikában, akár helyi szinten is elhangoztak olyan ígéretek, amelyeket aztán szintén nem teljesítettek. Ezt Veszprém, Nagykanizsa és Győr példáján keresztül mutatjuk meg friss videónkban.

Környezetbarát tervezés nélkül 2050-ben három Földre lenne szükségünk

Ideje megbarátkoznunk a környezetbarát tervezés (eco-design) fogalmával, tekintettel arra, hogy az Európai Unió minimumkövetelményeket vezetne be, hogy a piacon lévő valamennyi áru fenntartható, tartós és környezetbarát legyen. Ez azt jelenti, hogy alapvetővé kellene válniuk az EU-ban a hosszú élettartamú, biztonságos és újrahasznosítható termékeknek, amelyek kevésbé károsak a környezetre.

Búcsút lehet inteni a megcsapolt bankszámláról leemelt pénznek

Rendszeresen figyelmeztet a pénzügyi rendszer minden szereplője azon elővigyázatossági lépésekre, amelyeket bankszámlájuk védelmében tehetnek. Úgy tűnik, hogy nem elégszer: továbbra is az ügyfél a leggyengébb láncszem a visszaélésekkor. Ha bekövetkezik a baj, csekély esély van arra, hogy megtérüljön a kár, és akkor is csak többkörös adminisztráció eredményeként. Néhány év múlva dominánssá válhat az elektronikus fizetés a hazai pénzforgalomban, addig a bankrendszerre és a felhasználókra is komoly előkészületek várnak.

„Azért szeretlek, Anycikám!” – Gábor negyvenéves, sérült, és nem élhet örökké a szüleivel

A most negyvenéves, szenzomotoros afáziában szenvedő fiukat gondozó Kollár Anikó fuvolaművészt és István Miklós sebészorvost faggatta a Szabad Pécs arról, milyen helyzetben voltak és vannak ma Magyarországon azok, akik otthon nevelik valamilyen sérült gyereküket, és hogy látják – mivel mindketten elmúltak már hetvenévesek – a jövőt.

Von der Leyen: Európa nem tűri az agressziót „sem Ukrajnában, sem az Indo-csendes-óceáni térségben”

Az Európai Bizottság elnöke figyelmeztetett: az EU nem tűri az agressziót sem Ukrajnában, sem az Indo-csendes-óceáni térségben. Ursula von der Leyen megerősítette a blokk elkötelezettségét a 2016-os választottbírósági döntés mellett, amely érvénytelenítette Kína követeléseit a Dél-kínai-tengeren.

Amit még tudni érdemes

Debrecenben meg kell csapolni a vízvagyont, hogy ellássák az óriási akkumulátorgyártókat és a BMW-t (24.hu)

A lap információi szerint a takarékos vízhasználati ígéretek ellenére az elmúlt hetekben elindult egy mélyfúrású kút engedélyeztetési folyamata a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Két kézzel szórják a közpénzt: NER-milliárdosok hizlalására használja a kormány a szűkös költségvetési támogatásokat (Népszava)

Miközben a költségvetés spórolásra kényszerül, ez láthatóan nem vonatkozik az állami rendezvényekre, illetve közvetve a NER-érdekeltségű üzletek támogatására.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG