Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három és fél évet ült a Hálózat-ügyben, szabadulása után egyből kivándorolt


Szentpétervár, Oroszország – Igor Siskin a vádlottak ketrecében a Hálózat-ügy tárgyalásán
Szentpétervár, Oroszország – Igor Siskin a vádlottak ketrecében a Hálózat-ügy tárgyalásán

Három és fél évig ült börtönben a nagy visszhangot kiváltó Set-, azaz Hálózat-ügyben Igor Siskin. Az orosz aktivista szabadulása után elmenekült az országból. Az őt támogató aktivisták és jogvédők szerint koholt vádak alapján ültették le.

Siskin augusztus 9-én a Mediazona független hírportálnak elmondta, hogy egy meg nem nevezett uniós országban tartózkodik. A Szentpétervárról származó férfi arról is beszélt, hogy 2018-as letartóztatása után megkínozták, és hogy a további fájdalmak és megaláztatások elkerülése érdekében bűnösnek vallotta magát. Bár Siskin korábban nem említette, hogy durván bántak volna vele, a letartóztatását követő orvosi vizsgálatok szerint letartóztatásakor megverték, az egyik szemgödre betört.

Az orosz nyomozó szervek szerint a Hálózat nevű csoport robbantásokat tervezett a 2018-as elnökválasztás és az orosz rendezésű labdarúgó-vb idejére, hogy „destabilizálják a helyzetet” és fegyveres lázadást szítsanak. Jogvédők hamisnak nevezték a vádakat, a letartóztatottak közül pedig néhányan azt állították, hogy megkínozták őket az őrizetben. Az orosz nyomozó hatóság elutasította állításaikat.

„A képzelet szüleménye volt” a Hálózat?

Tavaly júniusban egy szentpétervári bíróság az ügyben érintett két személyt, Viktor Filinkovot és Jurij Bojarcsinovot hét, valamint öt és fél év börtönbüntetésre ítélte. 2020 februárjában egy másik orosz város, Penza bírósága a csoport hét másik aktivistájára hat évtől 18 évig terjedő börtönbüntetést szabott ki, miután terrorizmus vádjában bűnösnek találta őket.

A csoport tagjait 2017–2018-ban tartóztatták le, mert állítások szerint terroristaszervezetet hoztak létre, amelynek sejtjei Moszkvában, Szentpéterváron, Penzában és Omszkban, valamint a szomszédos Fehéroroszországban működtek. A fehérorosz hatóságok februárban azt mondták a Szabad Európának, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy Fehéroroszországban létezett volna Hálózat-sejt.

Az Amnesty International szerint a terrorvádak az orosz biztonsági szolgálatok képzeletének szüleményei voltak azért, hogy elhallgattassák az aktivistákat”. A londoni székhelyű emberi jogi szervezet szerint az ügy „az igazságszolgáltatási rendszerrel való legújabb, politikai indíttatású visszaélés a fiatalok ellen”.

Siskin és az ügy egy másik gyanúsítottja, Jegor Zorin vádalkut kötött a nyomozókkal, és a többiek ellen tanúskodott. A Zorin elleni eljárást 2018 szeptemberében leállították.

XS
SM
MD
LG