Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három mérnök és egy sebész, bemutatták a magyar űrhajósjelölteket


Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András űrhajósjelöltek a HUNOR - Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én
Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András űrhajósjelöltek a HUNOR - Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én

Egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését a HUNOR – Magyar Űrhajós Program – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel. A kutatóűrhajós program keddi sajtótájékoztatóján mutatták be a négy jelöltet. Közülük egyvalaki vehet majd részt a mintegy egy hónapos tudományos küldetésen a Nemzetközi Űrállomáson.

A négy kiválasztott jelölt között van Cserényi Gyula 33 éves erősáramú villamosmérnök; Kapu Tibor 31 éves űripari fejlesztőmérnök; Schlégl Ádám klinikai ortopédsebész és Szakály András 40 éves repülőipari-tervezőmérnök.

A beérkezett 240 érvényes jelentkezést az Európai Űrügynökség, a NASA, a Nemzetközi Űrállomás és a program magánipari partnerének, az Axiom Spacenek követelményeivel összhangban szűkítették a bemutatott négy kiképzendő űrhajósra – mondta Magyari Gábor, a HUNOR Program űrhajósválogatásért és kiképzéséért felelős szakmai vezetője.

A csaknem egyéves válogatási folyamaton tesztelték a versenyben lévők szellemi teljesítőképességét, a testük teherbírását, a személyiségük stabilitását, tudományos munkaszínvonalát és hogy képesek-e csapatban ugyanúgy együttműködni, mint ahogyan vezetni is, amikor kell – közölte.

A HUNOR Magyar Űrhajós Program célja egy magyar kutatóűrhajós feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra, ahol csaknem egy hónapon át döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket hajthat végre.

XS
SM
MD
LG