Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három nap alatt 9 ezer fertőzött itthon


Oltás Budapesten, 2021. február 12-én
Oltás Budapesten, 2021. február 12-én

Durván megugrott a koronavírus-fertőzések száma az elmúlt három napban Magyarországon, szombat reggel ismét közel 3000 új esetet regisztráltak. A járvány harmadik hulláma jelenleg a kelet-európai régiót sújtja leginkább, a térség több országában is nőnek az esetszámok.

Szombat reggeli adatok alapján, az elmúlt 24 órában 2995 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 400 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az új esetek száma a héten meredeken emelkedett, február 16-án még 1000 alatt volt a mutató, csütörtökön, pénteken, majd szombaton azonban már 3000 körüli új fertőzést jelentett a hivatalos kormányzati tájékoztató.

Harmadik hullám

A romló mutatók alapján csütörtökön Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a járvány harmadik hullám kezdetén vagyunk. Ennek kialakulásában valószínűleg szerepet játszanak a koronavírus új-mutációi, amelyek a korábbiakhoz képest gyorsabban terjednek emberről emberre. Müller Cecília elmondása szerint a jövő héten tehetnek közzé olyan vizsgálatokat, amelyek képet adhatnak az új vírustörzsek elterjedtségéről.

Szombat reggel elhunyt 107 koronavírusos beteg, így az elhunytak száma 14 252 főre emelkedett. A héten nőtt a kórházban ápolt és lélegeztetőgépen levők száma is. Kórházban 4147 beteget ápolnak, vagyis péntek óta, egy nap alatt több mint 100-an kerültek kórházba. Gépi lélegeztetésre 351 beteg szorul.

A lakosság átoltottsága még mindig elég alacsony, az első oltását eddig az emberek 4,37 százaléka, 427 309 fő kapta meg. A második, teljes védettséget adó oltást 172 739 fő, a lakosság 1,77 százalékának adták be. Magyarországon az emberek nagy többségét a Pfizer-féle vakcinákkal oltották.

Bár a héten megérkezett Magyarországra a mintegy félmillió adag kínai vakcina, egyelőre nem tudni, ezeket mikor kezdhetik beadni. Pénteken NNK immunbiológiai készítmények minőségellenőrzési főosztálya vizsgálatain megfelelő minőségűnek találták az oltóanyagokat, aminek használatát még az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek kell jóváhagynia. A gyártó, a Sinopharm saját elmondása szerint a vakcina hatékonysága 79 százalékos.

Kialakulóban a nyájimmunitás Amerikában

Világszerte eddig 110 709 173 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 451 695. Az elmúlt napokban, a betegség által leginkább érintett országokban csökkent a fertőzések és halálozások száma. Az Egyesült Államokban, az elmúlt hat hétben 77 százalékkal csökkent az azonosított esetek száma. Egy amerikai kutató szerint az oltásoknak és a természetes immunitásnak köszönhetően kialakulóban van a nyájimmunitás (a teljes amerikai népesség 15 százalékát már beoltották), emiatt áprilisra már véget érhet a járvány. Az Egyesült Államokban eddig ahol 28 004 311 fertőzött volt, és 495 693-an haltak meg.

Bár szakértők szerint több országban kialakult a járvány harmadik hulláma, ez a legtöbb országban egyelőre nem okozott olyan súlyos helyzetet, mint a második. A vírus nagy európai gócpontjiaban, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban az elmúlt héten csökkent a fertőzésszám, míg Franciaországban stagnálás látható.

A korábbiakhoz képest, az elmúlt napokban Kelet-Közép-Európában nőttek leginkább a fertőzésszámok, Magyarország mellett Csehországban, Észtországban, Bulgáriában és Lengyelországban terjedt gyorsabban a vírus.

Romlik a helyzet Csehországban és Szlovákiában

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt kimutatásokból kitűnik, hogy pénteken 6366-ra emelkedett a kórházban kezelt betegek száma, közülük 1290 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Mindkét szám néhány napja újra emelkedik, akárcsak a járvány terjedését mutató reprodukciós szám. Pénteken ez a korábbi 1,09-ről 1,19-re nőtt, ami egyértelműen jelzi, hogy a járvány terjedése gyorsulóban van.

A kórházi helyzet néhány járásban kezd drámaivá válni, mert egyre több kórház ágyhiánnyal, illetve képesített személyzethiánnyal küszködik. Van, ahol az új betegeket már csak az intézmény folyosóin tudják elhelyezni, és felmerült az ideiglenes kórtermek kialakítása is a tornatermekben. A cseh egészségügyi minisztérium bejelentett azt is, hogy a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és az üzletekben már nem elég az egyszerű arcmaszkok viselése, hanem legalább FFP2 légzésvédőt kell használni. Ezeket a légzésvédőket a kormány korábbi rendelete szerint jelenleg áfa nélkül kell árulni az országban.

Februári adatok szerint Szlovákiában szedi a legtöbb halálos áldozatot a koronavírus világszinten a februári adatok szerint. A napokban a szlovák egészségügyi is túlterheltséggel küszködött, emiatt a pozsonyi kormány szerdán aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét, amikor nemzetközi segítséget kért a járvány megfékezéséhez. Elsősorban orvosokat és nővéreket várnak a többi európai uniós országból: Szlovákia legalább egy hónapra tíz orvost és 25 nővért szeretne kapni, akik a kórházak intenzív osztályain dolgozhatnának.

Szlovákiában a járvány kezdete óta 288 ezren fertőződtek meg koronavírussal. Csütörtökről péntekre a fertőzésszám jelentősen nőtt, 2 333 új beteget regisztráltak. A járvány kezdete óta a halálos áldozatok száma elértet a 6 350-et.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG