Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Indul az ingyenes fővárosi koronavírus-tesztelés, így lehet rá jelentkezni


Bécs lakóinak tömeges tesztelése 2020. december 3-án
Bécs lakóinak tömeges tesztelése 2020. december 3-án

Még mindig vannak helyek, a főpolgármester arra biztat mindenkit, hogy regisztráljon az ingyenes gyorstesztre. Kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas és a segítségével 15-20 percen belül kiderül, aktív fertőzött-e valaki.

A szűrést február 18. és 27. között rendezik két fővárosi helyszínen, a Városháza parkban és a Széll Kálmán téren, reggel 8 és este 18 óra között. A lehetőség csak a budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok számára nyitott, a 18 évesnél fiatalabbak is részt vehetnek rajta, de csak szülői kísérettel.

A tesztelésre regisztrálni a koronavirus.budapest.hu oldalon lehet. Itt részletesen tájékoztatnak arról, hogyan zajlik a tesztelés, hogyan kell megjelenni, mi a teendő előtte és mi történik, ha pozitív az eredmény. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Ezek nélkül az iratok, adatok nélkül nem tudják elvégezni a vizsgálatot:

  • lakcímkártya
  • személyi igazolvány
  • TAJ-kártya
    a szám megadásához szükséges
  • az emailben kapott értesítőt kinyomtatva és kitöltve kérik
    erre a folyamat meggyorsítása érdekében van szükség, de a helyszínen is tudnak űrlapot biztosítani, viszont akkor is kérik az emailben kapott azonosító kódot és a személyes adatokat.

A vizsgálat előtt másfél órával már nem szabad:

  • dohányozni,
  • enni,
  • inni,
  • fogat mosni.
Azt kérik, hogy ha valakinek kifejezetten erős felső légúti tünetei vannak, lázas, nem érez ízeket, szagokat a háziorvosánál jelentkezzen tesztelésre.

A tesznek 15-20 percen belül megvan az eredménye.

Ha pozitív

Annak, akinek pozitív lesz az eredménye, kötelező a háziorvosánál jelentkezni és az előírt járványügyi intézkedéseket, pl. karantén, megtennie. Emellett kap egy tájékoztatót a további teendőkről és a pozitív eredményről az adat bekerül az országos járványügyi és egészségügyi adatbázisban is.

Ha negatív

Ez a teszt egy adott pillanatot rögzít. A gyorsteszt negatív eredménye tehát azt jelenti, hogy a tesztelés pillanatában nem volt a szervezetben olyan mennyiségű vírusfehérje, ami a vírus jelenlétére utalna a vizsgálat alkalmával.

Mi az antigén gyorsteszt

A mintát az orr váladékából egy pálcika segítségével veszik le. Ez kicsit kellemetlen lehet, de nem fájdalmas és nem okoz sérülést. A gyorsteszt a SARS CoV-2 vírus fehérje antigénjét keresi a mintában. Érzékenysége alulmúlja a legérzékenyebb rtPCR-tesztekét.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) korábban bírálta a főváros tesztelési lépéseit, azt állítva, hogy az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre. Ugyanakkor ilyen teszteket használ a mentőszolgálat is, a szervezet főigazgatójának korábbi nyilatkozata szerint 97 százalékos hatékonysággal.

Ausztriában márciustól ingyenes, Németország is tervezi bevezetni

Ausztriában az önállóan elvégezhető gyorstesztből márciustól havonta öt darab jár ingyenesen a lakosoknak. Németországban a napokban jelentették be, hogy március 1-től mindenki jogosult lesz ingyenes antigén gyorstesztre.

A német nemzeti tesztstratégia új változata szerint az egészségügyi szakszemélyzetet igénylő vizsgálatot gyógyszertárakban és tesztközpontokban lehet majd elvégezni. A rendszer kialakítása a helyi önkormányzatok feladata lesz, a költségeket a szövetségi kormány állja. E mellett, a mindennapok biztonsága érdekében, a tervek szerint bevezetnek önállóan, képzett segítők nélkül használható gyorstesztelő termékeket is. Ezek piaci árát az MTI tudósítása szerint 360 forintnak megfelelő euróban szabhatják meg.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG