Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három nap után került elő a Navalnijt megmérgezése után kezelő orosz orvos


Navalnij-párti tüntetők
Navalnij-párti tüntetők

Egy vadászat után tűnt el az erdőben, de három nap elteltével kijött onnan, állítják a hatóságok.

A szibériai orvos, aki a tavaly megmérgezett Kreml-kritikus Alekszej Navalnijt kezelte, hétfőn újra felbukkant, miután egy vadászaton eltűntnek nyilvánították – közölték orosz hírügynökségek helyi hatóságokra hivatkozva.

Alekszandr Murakhovszkij orvost az után kezdték keresni a Moszkvától mintegy 2200 kilométerre keletre fekvő Omszk régió erdeiben, miután pénteken terepjáróval elhagyta az egyik erdei vadászbázist.

Az omszki területi kormány szerint Murakhovszkij maga hagyta el az erdőt, és lépett kapcsolatba Basly falu lakóival. Az orvos „normális állapotban” van, bár elővigyázatosságból a Bolsheukovszkij kerületi kórházban vizsgálják – idézte a RIA a hatóságokat.

Murakhovszkij annak a szibériai Omszk városában lévő kórháznak volt a főorvosa, ahol Vlagyimir Putyin elnök legjelentősebb bírálóját, Navalnijt kezelték, miután tavaly összeesett egy repülőn. A hatóságokkal folytatott feszült tárgyalások után Navalnijt Omszkból végül Németországba szállították további kezelésre.

Három európai országban végzett laboratóriumi vizsgálatok, amelyeket a vegyi fegyverek globális megfigyelőszervezete is megerősített, megállapították, hogy Navalnijt szovjet típusú Novicsok idegméreggel mérgezték meg. Az ellenzéki politikus ez után lett rosszul, és ezért vitték be az omszki kórházba.

A Kreml ismételten visszautasított minden olyan feltételezést, hogy az orosz hatóságok megpróbálták volna megölni Navalnijt. Miután felgyógyulása után Navalnij januárban visszatért Oroszországba, börtönbe zárták, szerinte koholt vádakkal.

Az ellenzéki politikus március végén éhségsztrájkba kezdett, hogy így tiltakozzon fogvatartásának körülményei ellen, és hogy beengedjék hozzá saját orvosait. Navalnij állapota annyira leromlott, hogy börönkórházba kellett szállítani. Ott már megvizsgálhatták „civil orvosok”, aminek hatására április végén felhagyott az éhségsztrájkkal.

"Félünk, de azért tüntetünk" - ezrek állnak ki Navalnijért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00
Készült a Reuters tudósítása alapján
XS
SM
MD
LG