Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Abbahagyja az éhségsztrájkot Navalnij


A győzelem jelét mutatja egy nő a Navalnijt támogató ellenzéki tüntetésen Moszkvában, 2021. április 21-én
A győzelem jelét mutatja egy nő a Navalnijt támogató ellenzéki tüntetésen Moszkvában, 2021. április 21-én

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus közölte: felhagy az éhségsztrájkkal, amibe azért kezdett a múlt hónapban, hogy orvosi kezelést kapjon a börtönben. Azt mondja, eleget elért”.

A Kreml-kritikus aktivista, aki március 31-én lépett éhségsztrájkba, április 23-i Instagram-posztjában megerősítette, hogy az egészsége hanyatlik, és fenntartja azt a követelését, hogy saját orvosai vizsgálják ki a hátában és a lábában érzett kínzó fájdalom eredetét.

Navalnijt az elmúlt hétvégén börtönéből egy másik büntetésvégrehajtási intézet börtönkórházába szállították a közelben, miután személyi orvosa, Anasztazia Vasziljeva és az Oroszországi Orvosok Szövetségének vezetője, valamint három másik orvos, köztük egy kardiológus levélben azt közölte a szövetségi büntetésvégrehajtási szolgálattal, hogy Navalnij állapota gyorsan romlik, és „bármelyik percben” megállhat a szíve.

Nem lesz betegünk, akit kezelhetnénk

Április 22-én arra biztatták, hogy vessen véget az éhségsztrájknak, mondván: ha ez „​még akárcsak egy kicsit is tovább folytatódik, egyszerűen nem lesz többé betegünk, akit kezelhetnénk”​.

„​Az orvosok, akikben teljes mértékben megbízok, tegnap kiadtak egy közleményt arról, hogy Önök és én eleget értünk el ahhoz, hogy befejezzem az éhségsztrájkot”​közölte posztjában Navalnij, orvosainak arra a közleményére utalva, amely április 22-én jelent meg a Mediazona weboldalon.

„​Őszintén szólva azokra a szavaikra, melyek szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy 'rövid időn belül nem lesz, akit gyógyíthatnak'... érdemesnek tűnik odafigyelni” – tette hozzá.

24 nap még

A 44 éves Navalnij azt mondta, kétszer vizsgálták meg „civil orvosok”, és 24 napba telik, amíg visszatér rendes étkezési rutinjához.

„​Egyre kevésbé érzem a karom és a lábam egyes részeit, és meg akarom érteni, hogy mitől van ez, és hogyan gyógyítható” ‒ mondta Navalnij.

„​Az előírások szerint még 24 napig eltart az éhségsztrájk tényleges befejezése, és azt mondják, ez még keményebb lesz. Kívánjanak hát szerencsét.

Két nappal a tüntetések után

Két nappal ezelőtt oroszok ezrei tüntettek a távolkeleti Vlagyivosztoktól a Balti-tenger partján fekvő Kalinyingrádig Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának (FBK) felhívására. Attól féltek, hogy Navalnij egészsége helyrehozhatatlan károkat szenved, ha nem kap megfelelő orvosi kezelést.

A politikai aktivistáknak és a tiltakozások résztvevőinek őrizetbe vételét figyelemmel kísérő OVD-Info azt jelentette, hogy több mint 1700 embert gyűjtöttek be akkor országszerte, csaknem a felüket Szentpéterváron. A történteket az Amnesty International „az alapvető szabadságjogok sokkoló visszaszorításaként” írta le.

A rendőrök legkevesebb tíz újságírót vettek őrizetbe, másokat pedig zaklattak, amiért a tüntetésekről hírt adtak ‒ állítják a média szabadságán őrködő szervezetek.

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott megmérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat rendelt el az ügy miatt.

"Félünk, de azért tüntetünk" - ezrek állnak ki Navalnijért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00

XS
SM
MD
LG