Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három napja lövi Oroszország rakétákkal Odesszát


Lángol az odesszai jogi akadémia orosz légitámadást szenvedő diákpalotája 2024. április 29-én
Lángol az odesszai jogi akadémia orosz légitámadást szenvedő diákpalotája 2024. április 29-én

Tucatnyi ember megsebesült az ukrajnai kikötővárost érő újabb orosz légitámadásokban csütörtökre virradóra, és a kritikus infrastruktúrában is károk keletkeztek.

Oleh Kiper, a helyi katonai adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy a rakétacsapás tüzet okozott, a postaszolgálat helyi raktára is megrongálódott.

Ezt megelőzően kedden és szerdán is érték légitámadások a Fekete-tenger partján lévő Odesszát. Ezek következtében öt ember életét vesztette, többtucatnyian pedig megsebesültek.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz rakétatámadás érte Odesszát, találatot kapott a Harry Potter-kastély is

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy friss interjúban aláhúzta, hogy hazája energiarendszerének mintegy fele kárt szenvedett az ellenséges támadásokban.

Volodimir Zelenszkij elnök előző héten elmondta, hogy országának hét további Patriot légvédelmi rendszerre lenne szüksége az inváziós erők rakétáinak és drónjainak elhárításához, miközben az ukrán hadsereg továbbra is súlyos lőszer- és fegyverhiánnyal néz szembe a nyugati támogatások késlekedése miatt.

Szakértők szerint azonban rövidesen fel fognak pörögni a fegyverszállítások, miután Joe Biden amerikai elnök hosszú hónapok csúszása után végre aláírhatta a 61 milliárd dolláros segítségnyújtási csomagot. Ennek keretében légvédelmi eszközöket is biztosítani fognak a megtámadott ország számára.

Az ukrajnai kritikus infrastruktúra módszeres rombolására válaszul a kijevi hadvezetés is fokozottan tűz alá vette az oroszországi energetikai létesítményeket, különösen a kőolaj-finomítókat.

Vaszilij Anohin, az oroszországi Szmolenszk kormányzója csütörtökön közölte, hogy a térségben ismét ukrán drónok csapódtak be.

„A Szmolenszki területet újfent pilóta nélküli ukrán repülőgépek támadták meg. Az ellenség a Roszlavli területen kísérletet tett a civil energetikai infrastruktúra rombolására. Nem voltak áldozatok” – húzta alá.

Ezzel párhuzamosan az orosz védelmi minisztérium azt írta friss tájékoztatásában, hogy a légvédelem tizenkét drónt szedett le több különböző terület felett: ötöt Brjanszkban, hármat Krasznodarban, kettőt Rosztovban, egyet-egyet Kurszkban és Belgorodban.

Roman Sztarovojt kurszki kormányzó kiemelte, hogy áramvezetékek sérültek meg Ponyri településen.

Emellett helyi illetékesek három másik oroszországi területről – a Szmolenszkiből, az Orjoliból és a Voronyezsiből – is ukrán dróncsapásokról számoltak be.

XS
SM
MD
LG