Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz rakétatámadás érte Odesszát, találatot kapott a Harry Potter-kastély is


Emberek nézik a lángokban álló és a helyiek által Harry Potter-kastélynak nevezett jogi akadémiát Odesszában 2024. április 29-én
Emberek nézik a lángokban álló és a helyiek által Harry Potter-kastélynak nevezett jogi akadémiát Odesszában 2024. április 29-én

A Fekete-tenger kikötővárosában öt ember meghalt, és harmincketten megsebesültek az orosz rakétatámadásban – közölte a helyi kormányzó április 29-én, néhány órával azután, hogy Zelenszkij elnök a fegyverszállítások felgyorsítását kérte a kimerült ukrán csapatoknak.

Az Odessza elleni esti támadásban három nő és egy férfi halt meg – közölte Oleh Kiper kormányzó Telegramon. Később arról számolt be, hogy egy másik férfi is belehalt a támadás következtében elszenvedett agyvérzésbe.

A 32 sérültből 25 van kórházban – mondta. Köztük két gyermek, öt- és 16 évesek, valamint egy terhes nő. Az ötéves állapota rendkívül súlyos – közölte, hozzátéve, hogy a felnőttek közül hatnak is súlyos az állapota.

Ehhez kapcsolódóan: Váratlan látogatásra érkezett a NATO-főtitkár az ukrán fővárosba

Zelenszkij elnök Kijevben a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón kommentálta a legutóbbi napok történéseit. Elmondta, hogy kisebb mennyiségű fegyver és lőszer már érkezett Ukrajnába, de kérte: gyorsítsák fel a szállításokat, hogy mielőbb használhassák a fegyvereket és a lőszereket.

„Időben biztosítani kell a támogatást a hadseregünknek. Ma még nem látok semmi pozitív fejleményt. Van utánpótlás, lassan elkezdett érkezni, de a folyamatot fel kell gyorsítani” – mondta.

„Az ellátás gyorsasága szó szerint a frontvonal stabilizálását jelenti (…) Közösen kell megszakítanunk az orosz offenzívát.”

Fegyverek tömeges érkezése várható, miután Joe Biden amerikai elnök múlt héten aláírta a régóta halogatott, 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot. Biden elmondta, hogy a csomag légvédelmi lőszereket, valamint tüzérségi lövedékeket és nagy hatótávolságú rakétarendszereket tartalmaz az ukrán városok és az infrastruktúra védelméhez.

Stoltenberg, aki harmadszor jár az ukrán fővárosban azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját, elismerte, hogy „a támogatás komoly késlekedése súlyos következményeket vont maga után a harctéren”.

„Az Egyesült Államok hónapokig képtelen volt megállapodni egy csomagról, az európai szövetségesek pedig képtelenek voltak annyi lőszert szállítani, amennyit ígértek – tette hozzá. – Ukrajna már hónapok óta szűkölködik fegyverekben, és kénytelen takarékoskodni a lőszerével (…) Újabb támogatás várható.”

Ehhez kapcsolódóan: Tíz kilométert gyalogolt Ukrajnában ágyútűzben egy 98 éves nő, hogy elmeneküljön az oroszok elől

Az orosz védelmi minisztérium április 29-én közölte, hogy elfoglalt egy falut a kelet-ukrajnai Donyecki területen, és halad tovább nyugat felé.

„A fegyveres erők központi csoportjának egységei felszabadították [Szemenivka] falut Donyeckben” – írták Telegramon.

Ukrajna nem fűzött megjegyzést az állításhoz, amelyet független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Szemenivka körülbelül tíz kilométerre található Avgyijivkától, amely februárban került az orosz erők kezére több hónapig tartó heves csata után.

Ukrajna legfőbb katonai parancsnoka, Olekszandr Szirszkij vezérezredes április 28-án arra figyelmeztetett, hogy keleten tovább romlott a helyzet, Oroszország „a teljes arcvonal mentén” támad.

„Az ellenség négy dandárt telepített ezekbe az irányokba, Avgyijivkától és Marjinkától nyugatra próbál offenzívát kifejteni Pokrovszk és Kurakove felé” – mondta Szirszkij, hozzátéve, hogy az orosz területszerzések csak mérsékelt jelentőséggel bírnak.

„Általánosságban elmondható, hogy az ellenség bizonyos taktikai sikereket ért el (…) de nem tudott hadműveleti előnyökre szert tenni” – tette hozzá.

Ukrajna üdvözli a régóta halogatott amerikai katonai segélyt, míg Oroszország lesben áll, hogy lebombázza a szállítmányokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00
XS
SM
MD
LG