Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A jelek szerint a magyar kormány is Kárpátalja kiürülésére készül


Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke és Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár Ungváron 2020 októberében
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke és Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár Ungváron 2020 októberében

Miért nehezíti tovább egy magyar államtitkár a kárpátaljai magyarok ukrajnai életét? Nagykövetek, munkacsoportok, tanácsok – hol a helye az új magyar EU-miniszternek? Kis debreceni abszurd egy kormányközeli cég kútfúrási terveiről, egy hatósági végzésről és a vízkincsről.

Miért nehezíti tovább egy magyar államtitkár a kárpátaljai magyarok ukrajnai életét?

A kárpátaljai magyarságnak semmi köze két szláv nép háborújához – mondta nemrég Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Az orosz agresszió miatt etnikailag homogenizáló Ukrajnában ilyen kijelentések nélkül is megszűnés fenyegeti a magyar kisebbségi közösséget. Úgy tűnik, a magyar kormány is arra készül, hogy Kárpátalja kiürül.

Munkacsoportok, nagykövetek, tanácsok – hol a helye az új magyar EU-miniszternek?

Vétók és voksok – mire adta áldását a magyar kormányfő, és kire jut a fogaskerekek megakasztása? Kell-e egyáltalán szavazni azokban a kérdésekben, amelyekre Orbán Viktor érzékeny? Podcastunkból ezekre a kérdésekre is választ kap állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével, és azt is megtudhatja, hogy kinek az érdekeit képviselik az EU-biztosok, és ki a kormányfő serpája.

Kis debreceni abszurd egy kormányközeli cég kútfúrási terveiről, egy hatósági végzésről és a vízkincsről

Másfél nap alatt már három formában tették elérhetővé a katasztrófavédelem határozatát, amely alapján felmerül a kérdés: tudja-e egyáltalán valaki, mennyi lesz a város egyik új ipari parkjába települő cégek vízigénye?

A védett Balaton-part közelében szabálytalanul kezdhettek munkálatokba Örvényesen

Traktorral forgolódtak az érintetlen örvényesi Balaton-part közelében egy magánterület határában, miközben cölöpöket vertek le, amit hatósági felszólítás ellenére is folytattak. A helyiek szerint a terület tulajdonosa négyszáz fős szállodát és mélygarázst tervez építeni, ami ellen tiltakoznak. A polgármester szerint csak a helyiek beleegyezésével épülhet ott bármi.

Első körben hét oktatóval tervezik az országos honvédelmi oktatást

Rétvári Bence államtitkárék hivatalos tervei szerint 120 iskolában indulhatott volna el a honvédelmi oktatás szeptembertől. Most kiderült, hogy a Honvédelmi Minisztérium összesen hét oktatóval számolt a feladatra. Erről a témáról írta korábban Maruzsa Zoltán államtitkár, hogy „nagy nehézségben lenne” a csapata, „ha mindig csak a színtiszta igazat” válaszolnák az újságírói kérdésekre.

Elfogtak két férfit a lelőtt jeladós farkas ügyében

A gyanú szerint a védett farkast április 1-jén, Hidasnémeti határában pusztították el egy vadászó társaság tagjai, köztük egy hivatásos vadász. Az állat teteméről levágták a jeladót, és a Hernádba dobták, a nyomozók búvárok segítségével találták meg. Az ügyészség szerint az egyik gyanúsított kilencéves gyermeke lőhette le a farkast.

Amit még tudni érdemes

Már szakképzett munkakörökbe is vendégmunkásokat kell toborozni Magyarországon (Világgazdaság)

A Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból toboroznak legnagyobb számban a kölcsönzővállalatok vendégmunkásokat.

Vecsésnek is jut a veszélyes akkumulátor-alapanyagokból, pedig a városba nem is építettek akkugyárat (24.hu)

A város honlapjára kitett biztonsági jelentés szerint egy felső küszöbértékű veszélyes üzem létesült a Vecséstől nem messze lévő CTParkban, ahol veszélyes és nem veszélyes akkugyártási alapanyagokat raktároznak.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG