Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A védett Balaton-part közelében szabálytalanul kezdhettek munkálatokba Örvényesen


Traktorral forgolódtak a védett terület határán Örvényesen 2023. július 31-én
Traktorral forgolódtak a védett terület határán Örvényesen 2023. július 31-én

Traktorral forgolódtak az érintetlen örvényesi Balaton-part közelében egy magánterület határában, miközben cölöpöket vertek le, amit hatósági felszólítás ellenére is folytattak. A helyiek szerint a terület tulajdonosa négyszáz fős szállodát és mélygarázst tervez oda építeni, ami ellen tiltakoznak. A polgármester szerint csak a helyiek beleegyezésével épülhet ott bármi.

Bejelentés és engedély nélkül kezdtek fémcölöpöket leverni Örvényesen egy rét-legelő besorolású, kilenchektáros magánterület határán, amelyen mélygarázst, négyszáz fős wellnesshotelt és egyéb létesítményeket tervez építeni a tulajdonos – mondta a Szabad Európának egy helyi, aki nem akart névvel nyilatkozni. Mint mondta, többen is odamentek megnézni a munkálatokat, úgy vélik, körbe akarják keríteni a területet, ami szerintük szabálytalan.

A helyszínen megjelent a tihanyi főépítész és az aljegyző, akik Örvényesért is felelnek. Indulatos szóváltást követően felszólították a munkálatokat végzőket, hogy hagyják abba a cölöpök leverését, mert mezőgazdasági külterületet a helyi építési szabályzat szerint tilos bekeríteni, csak zöld sövény ültethető – mondta a helyi férfi, hozzátéve, hogy a munkások levonultak, de egy óra múlva visszatértek, és folytatták a cölöpök leverését.

Ehhez kapcsolódóan: A Balaton túl van tűrőképessége határán

A helyiek szerint másnap már nem folytatódott a munka, nem értek körbe a cölöpökkel. Azt hivatalosan továbbra sem tudják, hogy mi volt a cölöpverés célja, arra gyanakodnak, hogy egy könnyű drótkerítéssel akarták lekeríteni a hatalmas, 126 focipályának megfelelő zöldterületet, amely majdnem a Balaton partjáig nyúlik a nemzeti park határában.

A munkálatok közben traktorral bementek a nádasig, ahol védett növények és állatok élnek, ezt saját szemével látta, fotókat is készített. Valószínűleg a telekhatáron dolgoztak, de szerinte már az is védett övezetnek minősül, egy mocsaras-lápos terület nádassal, mintegy harminc méterre a természetes vízparttól.

Ha ott hotel épül, az lesz az első, hogy kiirtják ezt a mocsaras-lápos területet. A büntetés felső határa hárommillió forint, ami elhanyagolható összeg a tervezett beruházás költségvetéséhez képest – mondta a helybeli.

Korábbi cikkünk a témában: „Átverték a képviselő-testületet?” Tiltakoznak a vízi banánozás ellen Balatonvilágoson

Tavasszal tartott tájékoztatót a tulajdonos képviseletében Somorjai Imre, aki jelenleg el van tiltva a cégvezetéstől, ezért hivatalosan a felesége a vállalkozás vezetője. Néhány helyit vártak, de a 170 fős falu lakosai közül csaknem 120-an elmentek, alig fértek be a faluházba – mondta. Indulatos bekiabálások hangzottak el, a vállalkozó ragaszkodott hozzá, hogy valamit mindenképpen építeni fog oda. Az eredeti tervek egy négyszáz fős wellnesshotelről és a hozzá tartozó 12 ezer négyzetméteres mélygarázsról és egyéb épületekről szóltak.

Mint mondta, a beruházás engedélyezetetéséhez először az önkormányzatnak belterületté kellene nyilvánítania a területet. A helyiek attól félnek, hogy a négyfős képviselő-testület megvehető. Szerintük egy ilyen szálloda túl nagy pusztítással járna, természeti értékek vesznének el a Balaton egyik utolsó érintetlen, természetes partszakaszán.

A helyiek petíciót is indítottak májusban, amit már több mint ötezren aláírtak.

Polgármester: „Örvényes törvényes”

Bejelentést kaptak arról, hogy a területen kerítést építenek, fém szőlőkarókat vernek le a terület határánál – mondta a Szabad Európának Huszár Zoltán független polgármester. Hétfőn tartanak megbeszélést az önkormányzatban, azt követően tájékoztatják a tulajdonost arról, hogy lehet-e azon a területen kerítést építeni, vagy sem – tette hozzá.

Ő úgy tudja, hogy nem, mert a főépítész határozottan állítja, hogy a helyi építési szabályzat szerint külterületen nem lehet.

Ehhez kapcsolódóan: Mit bír még ki a Balaton?

A polgármester szerint a tulajdonosnak korábban többször volt olyan kifogása, hogy a horgászok az ő területén keresztül mennek le a tóparthoz, vagy egyes nyaralótulajdonosok egy-két méterrel kijjebb tették a kerítésüket, ami már az ő területe, ahová szerinte zöldhulladékot is leraktak. A terület a polgármester szerint nem védett, ugyanolyan külterület, mint amit máshol beépítettek, például a hétvégi házas Fürdőtelepet.

Hangsúlyozta: Örvényes önkormányzata már bizonyította, hogy természetvédő, mert 2001-ben hitelből megcsinálták a csatornarendszert, amely a nyaralókat is érintette, a szennyvíz így nem tudott a Balaton vizébe szivárogni. Azóta is igyekeznek a természet védelmét szem előtt tartani, de a másik oldalról meg az a helyzet, hogy míg a környező településeken a fejlesztések hatására hatvan–kétszázmilliós az éves bevétel, addig Örvényes 32 millióból gazdálkodik, amiből maximum évi egymillió jut fejlesztésre – mondta Huszár Zoltán.

Azt ígérte a helyieknek és a nyaralótulajdonosoknak, hogy bármilyen terv esetén tájékoztatják őket, figyelembe fogják venni a véleményüket.

„Itt nem lehet semmiféle sumákolás. Amit a helyi lakosság szeretne, annak kell lennie, persze a demokratikus szabályokat betartva” – fogalmazott.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG