Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A kormány csak a kedvezményes EU-hitelkeret kétharmadára tart igényt


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Az EU-kölcsön kétharmadára tart csak igényt az Orbán-kormány. Június 30-ig maradnak az árstopok, akciókra kötelezik az üzleteket. Migrációs versenyfutás az idővel – magyar ellendrukkerekkel.

Az EU-kölcsön kétharmadára tart csak igényt az Orbán-kormány

Magyarország egyelőre nem hivatalosan a helyreállítási keretből papíron számára rendelkezésére álló 9,8 milliárd eurós kölcsönnek csak nagyjából a kétharmadára, 6,6 milliárd euróra jelentett be igényt az Európai Bizottságnál – értesültünk megbízható forrásból. Ez azonban még változhat, a tagállamoknak ugyanis az érvényes jogszabály értelmében legkésőbb 2023. augusztus 31-ig kell hivatalosan jelezniük, hogy igényt tartanak-e a helyreállítási kölcsönre részben vagy teljes egészében.

Június 30-ig maradnak az árstopok, akciókra kötelezik az üzleteket

Amíg maradnak az árstopok, addig a hatóságok folyamatosan ellenőrzik is a betartásukat. A kereskedőknek – a kormány szándékai szerint új inflációcsökkentő eszközként – hetente akciót kell hirdetniük bizonyos termékekre. Az infláció a kormány szerint januárban tetőzött – hangzott el a Kormányinfón.

Migrációs versenyfutás az idővel – magyar ellendrukkerekkel

Kulcsfontosságú dokumentumokat fogadott el az Európai Parlament a migráció kérdésének rendezése terén. A képviselőtestület elfogadta az álláspontját, amelynek birtokában tárgyalóasztalhoz ülhetnek a tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal. A javaslatban helyet kapott a szigorú határellenőrzés, a migránsok előszűrése, de az EP ragaszkodik ahhoz, hogy válsághelyzetben a menedékkérők kötelező szétosztásának is legyen helye a közösségen belül.

Erről a témáról beszélt a Szabad Európa podcastsorozatában brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán is, aki szerint az elhatározás megvan, hogy még ebben az európai parlamenti ciklusban összeálljon a javaslat, és nem kizárt, hogy kompromisszum hiányában ehhez elég lesz a minősített többség is.

Postabezárások: Kevin Costner letette a postástáskát

A kétezres évek elejéhez hasonlóan most is postabezárások borzolják a kedélyeket. Ezt az akkor ellenzéki Fidesz falurombolásnak minősítette, ma már az ő kormánya építi le a postai hálózatot. Hogyan alakulnak át világszerte a postai szolgáltatások, mi a sorsa az egykor még nagybetűs Postáknak egy liberalizált piacon?

Ukrajna egyszer a NATO tagja lesz – mondta Kijevben a szövetség főtitkára

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár először látogatott Kijevbe az orosz invázió kezdete óta, ezzel is kifejezve támogatását az ellentámadásra készülő Ukrajnának. A vizit során aláhúzta, hogy Ukrajna megérdemli, hogy csatlakozzon a katonai szövetséghez, illetve további támogatást ígért az országnak.

Megtalálta a jogi kiskaput az újabb Balaton-parti építkezéshez Máriafürdőn a beruházó

Szálláshelyekre és szolgálati lakásokra kapott engedélyt a beruházó Balatonmáriafürdőn, mégis lakásként árulják a helyiek szerint a tóparton épülő összes apartmant. Egy darabig sikeres volt a tiltakozás a beruházás ellen, de miután megszületett az építési engedély, mintha beletörődtek volna ebbe, perelni senki sem akart.

Elakadt Szombathely és Söpte közös ipari parkjának fejlesztése

Bő két hónapja rendkívüli közgyűlést hirdetett meg a szombathelyi önkormányzat a szomszédos Söpte képviselőtestületével közösen. A tervek szerint megállapodást írtak volna alá a két település között az ipartelepítés elősegítése érdekében. A rendkívüli ülést azonban technikai okokra hivatkozva lefújták, s azóta sincs semmi hír a megegyezésről, pedig az együttműködés sikertörténetként indult.

A polgármester szerint hatalomátvételi kísérlet zajlik Balmazújvárosban

Elfogadott költségvetés hiányában veszélybe került Balmazújváros működése. Már harmincöt pontban módosították az eredeti tervet, a Fidesz és három független képviselő ugyanakkor még mindig nem ért egyet a városvezetéssel. A helyi ellenzék főképp azt a pontot sérelmezi, amely alapján a polgármester dönthetne egyes források átcsoportosításáról. Ha nem jutnak dűlőre, hamarosan a kormányhivatal állít össze költségvetést a városnak.

Amit még tudni érdemes

„Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát” - Jön a kórházi blokkolóóra orvosoknak (Népszava)

A belügyminiszter utasítására év végéig valamennyi állami kórházban új beléptető rendszert vezetnek be.

A boltoknak előírt akciózás egy újabb politikai akció, és nem fogja leszorítani az inflációt (HVG)

A kormány profitál az áremelkedésből, akárcsak a kiskereskedők, magát mégsem tartja spekulánsnak. Most kötelező akciózást is előír a boltok számára, a lap megnézte, hogyan hathat ez az inflációra.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG