Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A kormány számos alkalommal avatkozott be külföldi választási kampányba


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az akkor még ellenzékben lévő Robert Fico régi-új szlovák kormányfővel Pozsonyban 2022. december 6-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az akkor még ellenzékben lévő Robert Fico régi-új szlovák kormányfővel Pozsonyban 2022. december 6-án

Amikor Orbán Viktor a külföldi, aki beavatkozik más országok választásába. Már a paktumreformot is kóstolgatja a magyar vétófenyegetés. Pfizer-per: egymást cáfolja a magyar kormány és az Európai Bizottság.

Amikor Orbán Viktor a külföldi, aki beavatkozik más országok választásába

Arra hivatkozva fogadná el a kormány a szuverenitásvédelminek nevezett törvényt, hogy meggátolja a külföldi beavatkozást a magyar közügyekbe és választásokba. Ehhez képest az elmúlt években többször előfordult, hogy a miniszterelnök vagy a hozzá közel állók akár pénzügyileg is segítették Orbán Viktor külföldi szövetségeseit. A Szabad Európa új bizonyítékot talált arra, hogy szeptember végén a Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda Szlovákiában hirdetett egy migránsellenes videót – épp akkor, mikor az ottani választási kampány idején nagyobb számban jelentek meg bevándorlók Dél-Szlovákiában.

Már a paktumreformot is kóstolgatja a magyar vétófenyegetés

Várhatóan meg fogja kapni a szavazatok szükséges minősített többségét pénteken a pénzügyminiszteri tanácsban a módosított magyar helyreállítási és REPowerEU terv, azonban – valószínűleg hogy ne érje meglepetés – az Orbán-kormány fogja a fiskális szabályok reformjának azt az elemét, amelyik egyhangú döntés alá esik.

Pfizer-per: egymást cáfolja a kormány és az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság álláspontja szerint nem ők vásároltak koronavírus elleni oltóanyagokat, mindössze a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írtak alá a gyógyszercégekkel a beszerzésről. A magyar kormány szerint azonban a brüsszeli testület feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette a tagállamokra a vakcinákat.

Félmilliárd februárban: ennyi jöhet egyelőre az EU tízmilliárd eurójából

Gyakorlatilag egy héten belül két EU-forrás megnyitásának lehetőségéről is érkezett hír Brüsszelből. Az Európai Bizottság engedékenysége a magyar kormányzat hajthatatlanságával találkozott: Orbán Viktor két levélben is kérte a szavazás elhalasztását Ukrajna csatlakozási tárgyalásának megkezdéséről. Friss podcastunkban átbeszéljük, hogy mi a két forrás közötti különbség, és hogy véletlen-e az egyidejűség.

Péter Bence: A művészet szépsége, hogy néha szembe kell menni a szabályokkal

A világsztár zongorista-zeneszerzőt csodagyerekként emlegetik. Nagymamája zongoráján másfél éves korában emlékezetből visszapötyögött egy dallamot, már hétévesen komponált. Elképesztően gyors tempóban, hihetetlen kreativitással és technikai tudással játszik. A klasszikusok mellett egyedi hangszerelésben dolgozza fel a legmodernebb előadók számait, például Michael Jackson Bad című számát, ami többmilliós nézettséget produkált az interneten. A Szelfi című podcastunkban elhangzott beszélgetés szerkesztett, rövidített változata.

Az amerikai szenátus első körben blokkolta az Ukrajnának szánt támogatási keretet

Főként a Republikánus Párt ellenállásán bukott el a washingtoni kongresszus felsőházában a Fehér Ház által javasolt, 106 milliárd dollár értékű biztonsági alap jóváhagyása, amelynek több mint felét Ukrajna támogatására szánták. A kudarcos szavazás után a demokrata párti vezetők jelezték, hogy hajlandók megszavazni a republikánusok határvédelmi csomagját, és ezekkel a módosításokkal újból beterjesztik a költségvetési kiegészítést.

Amit még tudni érdemes

A választások tisztaságát is veszélyeztetheti a Rogán-féle digitális állampolgársági jogszabály (HVG)

A következő választások tisztaságát és szabadságát is korlátozhatják azok a törvényjavaslatok, amelyeket várhatóan napokon, illetve heteken belül elfogad az Országgyűlés kormánypárti többsége.

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét (G7)

A tőkebefektetések és a kereskedelem terén Magyarország erős európai függősége semmit nem változott 2010 és 2020 között, azonban az utóbbi évek jelentős változást hoztak.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG