Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A magyar kormány az utolsó pillanatig kivár az EU-s hitelkérelem benyújtásával


Az Európai Bizottság központja Brüsszelben
Az Európai Bizottság központja Brüsszelben

Két fontos EU-s határidő is lejár az Orbán-kormánynak. Miért nem épül még Paks II.? Mi a különbség a létesítési és az építési engedély között? Nem lesz népszavazás az online aláírásgyűjtésről.

Két fontos EU-s határidő is lejár az Orbán-kormánynak

Csupán egy napja maradt Magyarországnak az európai uniós helyreállítási tervhez csatolt REPowerEU terv benyújtására, illetve az RRF-ből elérhető kölcsönkeret megigénylésére. A kormány a REPowerEU-ból finanszírozandó beruházásokhoz a hétszázmillió eurónyi vissza nem térítendő támogatáson túl 4,8 milliárd euró közösségi hitel felvételét tervezi.

Miért nem épül még Paks II.? Mi a különbség a létesítési és az építési engedély között?

Egy éve Lázár János ősbűnnek nevezte, hogy még el sem kezdődött Paks II. építése. Most Szijjártó Péter a projekt felelőse, aki nemrég bejelentette, hogy megvalósítási szakaszba lép a beruházás, de kérdéses, hogy valóban történt-e érdemi előrelépés. A Szabad Európa külsős újságírójával arról beszélgettünk friss podcastunkban, mi lehet az oka annak, hogy a Paks II. projekttársaság évek óta nem kapja meg az erőműépítés megkezdéséhez szükséges legfőbb engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól. Szóba került az is, mit jelent a létesítési engedély, és miért értelmezték egyesek azt az építési engedély kiadásaként.

Nem lesz népszavazás az online aláírásgyűjtésről

Hiába hagyta jóvá a választási bizottság áprilisban azt a népszavazási kérdést, amely megkönnyítené a jövőbeli népszavazások megtartását, a kérdést benyújtó magánszemély még az aláírásgyűjtő íveket sem vette át. Így biztos nem lesz erről a kérdésről voksolás, pedig hatalmas könnyebbséget jelentene a civileknek és az ellenzéki pártoknak, ha online is lehetne ajánlásokat gyűjteni.

„Azt mondták, ne keltsünk pánikot, mert jön az audit” – jegyzőkönyvek a tömeges akkumulátorgyári balesetekről

Eltitkolt rákkeltő anyagok, kigyulladt gyártósor, tömeges mérgezések szerepelnek a kormányhivatali jegyzőkönyvekben, amelyeket csak az elmúlt három év komolyabb hazai akkumulátorgyári baleseteiről vettek fel. Az ezek után kiszabott büntetések kiugróan alacsonynak tűnnek.

Lázár János keményen üzent a MÁV vezetésének

„Aki egy nyolcszázmilliárd forintos kasszában nem talál meg 32 milliárd forintot most, amivel majd később elszámolunk, az tegye le a lantot”így reagált Lázár János a Szabad Európának azután, hogy megírtuk: a MÁV vezetősége arra kérte az építési és közlekedési minisztert, hogy szerezzen forrásokat a pénzügyi tárcától az 1-es vasúti főút helyreállítására.

Amit még tudni érdemes

Nemzetközi segítség is kellene ahhoz, hogy ne szálljon el még jobban a hazai üzemanyagok ára (Telex)

A magyar külpolitika annyi mindenben opponálta már az európai uniós energiapiaci törekvéseket, hogy aligha számíthatunk túl nagy empátiára irányunkban.

Politikai alapon osztott uniós pénzek, titkosszolgálati megfélemlítés – súlyos állítások az EP tényfeltáró bizottságának Magyarország-jelentésében (Népszava)

Navracsics Tibor elismerte, hogy létezhet kormányzati diszkrimináció, de szerinte nem rendszerszintű jelenségről van szó.

Lantos Csaba „elfelejtette”, mit ígért Palkovics László a napelemügyben (24.hu)

Nem szűnik a felháborodás a napelem-tulajdonosok körében, akik számára az éves szaldóelszámolás belengetett megszüntetése milliós beruházásaik megtérülését veszélyezteti, illetve lehetetleníti el.

Százmilliókat költhet kommunikációra az Áder János-féle klímavédelmi alapítvány (RTL)

A kampány valószínűleg az őszi fenntarthatósági expót, a Planet Budapestet reklámozza majd. Ismerős üzletember cégei nyerték el a megbízást.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG